CURAÇAO – Er is dringend behoefte aan voorlichting over seksualiteit en anticonceptie die aansluit bij de cultuur van Curaçao. Alleen op deze manier kan het grote aantal abortussen verminderd worden. Dit blijkt uit promotieonderzoek van huisarts Adriana Boersma.
Curaçao kent een wetgeving waarin abortus verboden is. Sinds 1999 is er gedoogbeleid voor de uitvoering van abortus. Adriana Boersma, huisarts in Otrobanda, heeft promotieonderzoek gedaan aan de Rijksuniversiteit Groningen. Om discussie over de reproductieve en seksuele gezondheid van Curaçaose vrouwen aan te zwengelen presenteert Boersma het onderzoek.
Inconsequent gebruik
Het aantal zwangerschappen dat wordt afgebroken per 1000 vrouwen in de leeftijd van 15 tot 45 jaar is 38 op Curaçao. Volgens Boersma ontstaan de meeste onbedoelde zwangerschappen als gevolg van geen of inconsequent gebruik van betrouwbare en moderne anticonceptie. Boersma stelt in haar onderzoek dat dit te wijten is aan beperkte kennis en een cultureel bepaalde, negatieve houding over anticonceptie. “De meeste vrouwen lopen zelfs liever de kans op een abortus dan dat ze anticonceptie gebruiken,” vertelt Boersma aan Wereldomroep.
Vermindering abortussen
Er wordt slechte seksuele voorlichting gegeven op scholen en de bevolking van Curaçao moet zelf anticonceptie betalen. Boersma pleit voor een vergoeding door de verzekering, aandacht voor medische uitleg van abortus en voor de psychische en sociale impact ervan. Dit is nodig omdat alleen op deze manier het grote aantal abortussen verminderd kan worden.
Legalisering abortussen
In het promotieonderzoek vermeldt Boersma bovendien dat het belangrijk is dat abortus op Curaçao gelegaliseerd wordt. De zorg voor vrouwen die een abortus verzoeken kan hiermee verbeterd worden en het aantal complicaties na een abortus worden zo verminderd.