• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De onderwaterwereld blijft ons verbazen. Amerikaanse wetenschappers stonden met hun mond vol tanden toen zij zwart koraal ontdekten afkomstig uit de Carbische zee dat stamt uit de tijd van Jezus, het begin van onze jaartelling.

“Het feit dat deze dieren al in leven zijn sinds de tijd van Jezus, verbaast me”, aldus hoofdonderzoeker Nancy Prouty.  Het koraal in de Caribische zee groeit op een diepte van 300 meter tot 3 kilometer onder zeeniveau. De zeediertjes zijn ongeveer 2000 jaar oud. Discovery News meldt dit op basis van onderzoek van het U.S. Geological Survey Pacific Coastal and Marine Science Center.

Groei
De onderzoekers hebben tussen 2003 en 2009 koraal verzameld uit de Carbische zee en dit geanaliseerd.  “We zijn met een bemande onderzeeër naar de zeebodem afgedaald en hebben met de mechanische armen van het voertuig enkele koraalmonsters verzameld”, gaat Prouty verder. Het oeroude koraal op de zeebodem groeit ongeveer 8 tot 22 micrometer per jaar.

Zwakte
Volgens Prouty kan zwart koraal worden gezien als een belangrijke verbinding tussen ecosystemen aan de oppervlakte van de oceanen en op de zeebodem. De ouderdom van de organismen is tegelijkertijd ook hun zwakte. “De ouderdom van het koraal zorgt ervoor dat de populaties op peil blijven. Als deze ecosystemen worden verstoord, kan het tientallen jaren duren voordat ze zijn hersteld.”

1 reactie op “2000 jaar oud koraal gevonden”

  1. Rectificatie:
    “Het bleek hier te gaan om zeer recente soort van het unieke “ISLA-koraal”, wel juist was de analyse van interactie ecosystemen onder en boven (ISLA) water!