• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Of het nou een bonnetje na een diner bij je favoriete restaurant is, of de factuur van de aannemer die je huis heeft verbouwd. Het is moeilijk in te schatten of de bon die je in je handen krijgt correct is opgesteld. Het ministerie van Financiën is daarom een actie gestart waarbij je correcte facturen geld waard zijn.

Het ministerie van Financiën is het project in samenwerking met de Stichting Belasting Accountants Bureau (SBAB) gestart om burgers te stimuleren een correcte factuur of kassabon te eisen. Met het inleveren van een een goede factuur, maak je kans in de live-spelshow ‘Bo faktura…Pidié!…Dun’é!’ mooie prijzen te winnen. De bussen voor de facturen zijn te vinden bij TeleCuraçao, de kantoren van de Post te Punda, Otrabanda, Groot Kwartier, Inspectie der Belastingen, de SBAB, California Supermarket te Banda Abou en Botika Stakamahachi te Banda’ riba.

Ongeldig verklaard
“Het spelletje wordt gespeeld met ‘goede’ facturen, maar het kan natuurlijk voorkomen dat we ook foutief opgestelde facturen ontvangen”, aldus Kimberly Hooi-Lew-Jen-tai van SBAB. De medewerkster doet er geen uitspraken over wat de consequenties zijn voor bedrijven die bijvoorbeeld geen OB in rekening brengen.

Eisen
Een correct factuur moet aan een aantal eisen voldoen. De naam en het adres van het bedrijf dient vermeld te staan. Ook de datum van verkoop, de verkochte producten, het aantal producten en de som van het totaal bedrag dient vermeld te worden. Tenslotte is het niet onbelangrijk dat de omzetbelasting (OB) netjes op de factuur vermeld staat om fraude te voorkomen.

Belastingverlaging
Het doel van de spelshow is niet alleen het voorlichten van de inwoners van Curaçao. Het ministerie vindt het ook belangrijk dat het in rekening brengen van omzetbelasting gestimuleerd wordt. “Mocht blijken dat heel veel bedrijven zich netjes aan de regels houden dan is het in de toekomst misschien niet nodig om belastingen te verhogen.

Spelshow

Afgelopen maandag 4 april was de eerste aflevering geweest van Bo faktura…Pidié!…Dun’é! op TeleCuraçao. Deze eerste aflevering was meer informatief, met uitgeleg waaraan een juiste factuur moet voldoen. Maandag 9 april begint de spelshow zelf. De prijzen variëren van contant geld tot een auto.


1 reactie op “Facturen zijn geld waard”

  1. Goede actie, en ik weet zeker dat de OB inkomsten kunnen toenemen met 25-50% want als ik in een jaar tijd zie, hoeveel bonnetjes ik niet of foutief krijg dan weet je genoeg.

    Tot nu toe denken we eigenlijk allemaal dat het bij de cultuur hoort, maar zals je er goed over nadenkt, benadeelt het ons land.

    Het verhogen van de belastinginkomsten zonder de belasting te verhogen (dus meer innen) is een goed streven. Dit in combinatie met het stimuleren van onze diensten sector (toerisme, financieel etc) en een verantwoord uitgaven beleid (ook het niet vullen van zakken) zal er toe leiden dat we een gezonde basis gaan creeren om het verschil in de regio te blijven maken!