• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO –  Onder grote belangstelling werd gisteren het boek ‘Slagschaduwen, erfenis van een koloniaal verleden’ in Amsterdam gepresenteerd. Voor dit boek interviewde schrijfster Colet van der Ven Curaçaoënaars over hoe zij denken over de slavernij en het koloniaal verleden van het eiland.

Curaçaoënaars vertellen in het boek over hoe ze aankijken tegen de doorwerking van de slavernij en de koloniale geschiedenis van het eiland anno 2011. In een debatcentrum in Amsterdam werd het boek volgens Curaçaose traditie gedoopt, meldt Wereldomroep.

Bekende Curaçaoënaars
De schrijfster sprak onder meer met Helmin Wiels, leider van partij Pueblo Soberano, oud-staatsraad Gilbert Wawoe en Glenn Helberg, jeugd- en kinderpsychiater. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Helberg en Tania Kross. Ook de aanwezige gevolmachtige minister Sheldry Osepa en vicepremier Charles Cooper kregen een exemplaar.

9 reacties op “Boek over koloniale geschiedenis”

 1. Wat is het ISBN-nummer van dit boek. Ik ben wel geïnteresseerd in mijn verleden. Ben zoekende naar de filosofie die mijn grootmoeder (1903) altijd aan ons voorgelegd heeft. Ja, als afstammeling van de slaven was mijn grootmoeder een bijzondere wijze vrouw.

 2. Open deuren intrappen. Een tijd terug kreeg een historicus van Curaçao een vraag hieromtrent te beantwoorden. Voor mij het juiste antwoord, antwoordde hij, : ” Wat er in het verleden is gebeurd is niet meer terug te draaien. Wij leven in het heden en het is het heden dat wij moeten proberen te veranderen”. Vaak ( mijn mening) werkt het verleden als een gif die onze bewustzijn en toekomst van ons en onze nazaten vergiftigd.
  Er is een gezegde, dat het heden het verleden veel verschuldigd is. Hiermee te bedoelen dat je, bijvoorbeeld, in het verleden een goed of slecht resultaat/ ervaring, e.d. moet hebben gehad om in het heden een goed of slechte referentie te hebben, waarop je kan bogen of je waarschuwen, bepaalde dingen te laten. Voorbeeld, het/de diploma ‘s die je vandaag kunt overleggen, heb je in het verleden behaald. Het feit dat je vandaag geen baan kunt vinden, heeft vaak te maken met je slechte verleden dat zich wreekt. Het onderwerp als dusdanig boeit mij niet en ( ik neem aan 0 velen niet. Althans te definiëren uit antwoorden van velen. Geld uit je zak kloppen? Het is toch van je maffe, dat vele Nederlands talig studenten dit thema roeren? Waarom zeg ik dit? Omdat ik vaak, bij vragen in die richting, als commentaar van vele Hollanders te horen heb gekregen, : ” Ach man, dat is toch het verleden? Nou begrijp ik wel, dat dat de meest subtiele vorm en antwoord is om een voor het verleden van Nederland beschamend onderwerp te vermijden.. Dit is allen maar koren op de molen.

 3. Zwartgalligen,
  Terugkijken is werken aan de toekomst!!
  No tin awa pa laba pasado i no loga pa skonde!!

 4. @maduro en “bezorgde burger”: De schreeuw van werken aan de toekomst en niet terug kijken is wel een goede instelling, maar wat jullie vooral vergeten is dat als we geen “closure” kunnen krijgen en een plaats kunnen geven aan ons slavenverleden, we met geen mogelijkheid vooruit kunnen kijken.
  Je kunt een hele bevolking niet veroordelen tot zielloos vooruitgang. Kijk maar naar Nederland en het onstaan van mensen als Fortuyn en Wilders; die konden zo groeien omdat men niet luisterde maar wel druk bezig was met het voorhouden toekomstvisies.
  Ik zou zeggen vooral ontkennen en niet onder ogen zien……..en we zullen de stad weer zien branden………..

 5. Zolang er subsidiegeld ergens vandaan gehaald kan worden zal dit soort ongein blijven verschijnen.

 6. Sigi wak padilanti negro nan ,no sinta pena ku kos bo no a experencia .
  Eduka bo mes

 7. @Maduro ik ben dezelfde mening toebedeeld. Net als bij die film ‘Curaçao’ en andere semi interessante dombo’s die maar over dit onderwerp blijven doorzeuren. Ze weten er niets over maar proberen ons een mening op te dringen. Lees nog liever dat boek van Izaan Mounir Alam over de ontvoering van Claudia Melchers maar dat mag niet verkocht worden. Is zeker te post koloniaal.

 8. Gelukkig dat mr Wiels geinterviewd is..

 9. Kunnen deze mensen zich niet ergens anders mee bezig gaan houden, wij zitten hier helemaal niet op te wachten!!

  Er is nauwelijks een Curaçaoenaar in geïnteresseerd, geloof me!

  Kijk die wijzneuzen lachen, waarschijnlijk omdat ze weer een leuk (gratis) feestje hebben, maar niet omdat ze zich inzetten voor iets nuttigs!

  Dus nogmaals, stop met terugkijken en ga werken aan de toekomst!!