• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

thumbnail-walkingCURAÇAO – Terwijl de spanning rond de verkiezing oploopt, is Nederlands kunstenares Frouwkje Smit druk bezig met de laatste voorbereidingen voor haar kunstwerk dat zij 22 januari op de pontjesbrug tentoonstelt. Zij heeft van verzamelde schoenen, paren gevormd die de symboliek van Curaçao nabootsen.

Op de verkiezingsdag worden de paren uitgestald op de pontjesbrug om mensen een beetje steun te geven in het maken van hun keuze en het zetten van een stap naar de toekomst. De schoenen staan symbool voor een nieuwe verbondenheid en het bewandelen van een nieuw pad. Het project zal worden gefotografeerd en is van 5 tot en met 12 februari te zien in galerij Alma Blou. Versgeperst.com sprak met de jonge kunstenares over haar ideeën over het eiland, de verhouding met Nederland en haar kunstwerk.

Hoe ben je op Curaçao terecht gekomen?
“Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar de Antillen. Mijn vriend kreeg een baan aangeboden op Curaçao en, als beeldend kunstenares, kan ik eigenlijk overal terecht. Ik wist weinig over het eiland en ben echt ‘open minded’ hierheen gekomen.”

Hoe kwam je op het ‘Walking 2gether’ idee?
“Ik wilde sowieso een kunstwerk maken en ben bezig met meerdere projecten. Dit project is echter in stroomversnelling geraakt. Toen ik hier kwam heb ik veel gepraat met mensen. Verschillende mensen met verschillende achtergronden. Het viel mij op hoe weinig in Nederland bekend is over de geschiedenis van Curaçao. Men weet hier van alles te vertellen over het eiland waar je in Nederland nooit iets over hoort. De schoenen kwamen toen letterlijk op mijn pad. Ik kwam ze overal tegen en wilde er iets mee doen. Het  staat ook symbool voor mensen, de Nederlanders die hier vroeger, net als de schoenen ‘aanspoelden’. Ik kwam erachter dat armere mensen vroeger geen schoenen hadden en dus gratis over de pontjesbrug mochten lopen. De brug is dus ook een symbool. Zo werd mijn plan steeds concreter. Ik kreeg al snel hulp van verschillende kanten, zoals Alma Blou en adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF).”

Hoe denk je over de verhouding tussen Nederland en Curaçao?
“Ik heb mij nog nooit zo Nederlands gevoeld als hier op Curaçao. Je wordt op een negatieve manier geconfronteerd met waar je vandaan komt. In Nederland heb je zo weinig voorkennis over wat er hier allemaal gebeurd is in de geschiedenis en hoe de Nederlanders vroeger ons een slechte naam hebben bezorgd. Wel heb ik bewondering voor alle nationaliteiten die hier vredig  met elkaar kunnen leven. Het gaat goed, er is, zelfs in deze tijd, niet veel geweld en men accepteert elkaar.”

Hoe zou je Curaçao in het kort beschrijven?
“Het is een eiland met allemaal kleine eilandjes. Kleine groepjes mensen met hun eigen cultuur. Toch werken zij samen. Ook is het eiland kleurrijk; zowel de mensen als de huizen. Dit zal ik in Nederland nog gaan missen.”

Hoe zou je Walking 2gether in het kort beschrijven?
“Het verleden met het heden kunnen verteren en verder gaan op een positieve manier. Walking together into the future.”

Wat wil je bereiken met je project?
“Ik wil dat mijn werk aanspoort tot nadenken. Kunst is voor mij een communicatiemiddel. Als kunstenaar moet je signaleren wat er speelt in een maatschappij. Je staat los van alles en kunst is een middel om een onderwerp naar voren te brengen. Ik hoop dat mijn kunstwerk gesprekken op gang brengt en de blik verandert; zowel op Curaçao als in Nederland.”


houtjesbaai-11

schoenen1












Foto’s: http://walking2gether.wordpress.com/

1 reactie op “Walking together into the future”

  1. Wat leuk om te lezen, terwijl nutteloos de wachtuurtjes wegtikken op hato airport.
    Ik mis wel een stalker…