• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Eén op de tien Curaçaose meisjes raakt voor haar twintigste zwanger. De gemiddelde leeftijd van de Curaçaose tienermoeder is zestien. Seksuele voorlichting is echter niet vanzelfsprekend. “Het zou wel het taboe kunnen doorbreken,” vertelt Joanna Martis van Fundashon Bos di Hubentut.

Seksuele voorlichting hoort in principe een vast onderdeel te zijn van het programma dat scholen moeten geven. De scholen hanteren hier echter hun eigen regels in en er heerst op het eiland nog steeds een taboe over het geven van de voorlichting.

Curriculum overheid
Maikel Bitorena, hoofd van de Servisio pa Asuntunan di Enseñansa (SAE), die zich met onderwijsontwikkeling op Curaçao bezighoudt, vertelt dat de SAE niet voor de scholen kan bepalen hoe vaak en wanneer er seksuele voorlichting gegeven wordt. “Het curriculum van de scholen is door de overheid vastgesteld. Hier hoort ook seksuele voorlichting bij. Maar dit vullen de scholen zelf aan, zij hanteren hier vaak hun eigen regels.”

Taboe doorbreken
Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur doet er alles aan om de leerlingen voorlichting te geven en probeert het taboe te doorbreken. “Wij zijn sinds 2004 gestart met verschillende projecten. Wij houden ons bezig met seksuele voorlichting en met het verspreiden van informatie over Hiv, Aids en SOA’s,” vertelt communicatiemedewerker van het ministerie Annabella van der Gen.

Jonge leeftijd
Ook maatschappelijk werker Joanna Martis van Fundashon Bos di Hubentut vertelt dat het belangrijk is dat kinderen al op jonge leeftijd weten wat hun geslachtsdelen zijn. “Wij geven gedurende vijf weken voorlichting op basisscholen aan de groepen één tot en met acht. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe beter het is. Alleen op deze manier kunnen we het taboe doorbreken. Veel ouders reageren positief, omdat ze zelf niet weten op welke manier ze de kinderen zelf voorlichting moeten geven.”

3 reacties op “Seksuele voorlichting taboe”

  1. Je kent het antwoord hier op, toch wel Miki !? Daar gaatie:……’Dat is onze cultuur hier, dat we er niet over praten, en dat moeten ze maar RESPECTEREN!!!!???????????????!!!!!!…..’

  2. Gdm,
    Ik ben geruime tijd weg van Curacao, woon al 28 jaar in het buitenland dus als ik iets verkeerd zeg mijn excuses. Ik vraag me af, is het het gebrek aan seksuele voorlichting het taboe (het probleem) of dat het verstrekken van voorbehoedsmiddelen. De wijze van verstrekking van voorbehoedsmiddel het probleem is. Want we leven in het jaar 2011 en sorry hoor denk je echt dat de jeugd gebrek aan kennis heeft op het gebied van sex? Seksuele voorlichting aan scholen om te beginnen. Maar de jeugd van 16 die het weten (“dankzij de voorlichting op school”) en actief is moet ook vertrouwen kunnen hebben om met ten eerste met ouders over te hebben en geen schaamte moeten hebben zonder zorg haar voorbehoedsmiddel in de apotheek kunnen halen. Of niet. Zonder dat er op een bepaalde plaats alleen dat opgehaald moet worden. Maar gewoon met je recept naar de apotheek gaan en je ding halen zoals je een asperientje haalt. Geen schaamte geen geklets. Ik weet het want toendertijd als iemand je ergens ziet gaan ze meteen aan de ander vertellen of aan je ouders voordat je thuis ben weet het hele buurt waar je geweest bent. Sorry als ik me vergis. Prettige dag nog.

  3. HET WORDT TIJD DAT DE CURACAOSE OUDERS HUN STRUISVOGELPOLITIEK T.A.V. SEKS EN VOORLICHTING LATEN VAREN !!!!!!! VANWAAR DIE VALSE SCHAAMTE???!!!!!
    IEDEREEN DOET ER TOCH AAN, NOU DAN !!!!!!!