• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze week gaat onze aandacht uit naar het vliegerseizoen. Wie waren de eerste vliegeraars en waar komt het vliegerseizoen vandaan?

Wanneer de carnavalsgeur net uit de lucht is en de wind weer harder waait, is het tijd om je vlieger glad te strijken. Van 9 maart tot en met 29 mei is het Habrida Temporada di Fli (vliegerseizoen). Zondag wordt het seizoen traditioneel geopend in Noord Zapateer waarna er de komende maanden vliegerworkshops en wedstrijden worden gehouden.

Vogelverschrikkers
De eerste vliegers werden 400 jaar voor Christus al gemaakt in China. “Chinezen begonnen met het maken van vliegers om te vissen, maar ook om te vechten en meten”, vertelt Jorge Jansen van organisatie Fundashon Fli Korsou . “Ze werden voor van alles ingezet. Op Curaçao begonnen we later met het maken van vliegers. Slaven maakten ze nadat zij vruchten hadden gepland om zo vogels te weren. Het waren toen gewoon een soort vogelverschrikkers.”

Aardappeldozen
Het maken van een vlieger werd in die tijd wel een stuk anders gedaan dan nu. “De slaven maakten de vliegers van cactussen”, licht Jansen toe. “Ze droogden de plant, sneden hem in stukken en beplakten deze vervolgens met bladeren en bloemen. Later, toen ik jong was, werden vliegers gemaakt van aardappeldozen of kaha di bokel (visdozen).”

Internationale competities
De eerste vliegerwedstrijd werd in 1874 gehouden door slaven en sindsdien is het traditie. “Er zijn op Curaçao een stuk of dertig vliegergroepen en ik zit zelf bij Flyer Hops”, vertelt Jansen enthousiast.“Op 27, 28 en 29 mei zijn we op Aurba voor wedstrijden, maar verder zijn er geen internationale competities. Helaas hebben we daar niet genoeg sponsors.” Tijdens het vliegerseizoen dit jaar worden er zes wedstrijden gehouden waaraan iedereen kan meedoen. “Er zijn mensen van 70 die nog vliegeren, maar ook kinderen van vier. Deze worden weer geholpen door de ouderen. Ik was zelf ook vier jaar toen mijn broer mij leerde te vliegeren en doe nu nog mee!”

www.versgeperst.com