• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Patricius, de heilige die in de vijfde eeuw het heidense Ierland moest bekeren, wordt vandaag op vele plaatsen in de wereld feestelijk herdacht. Daarbij ontbreken de grote parades en het groene bier niet. Maar wat heeft deze Patricius, alias Patrick, eigenlijk betekend en wat houdt St. Patricksday in?

Niemand weet wanneer Patricius precies leefde. Wel duidelijk is dat dit ergens in de vijfde eeuw is geweest. Als 16-jarige jongen werd Patricius als slaaf naar Ierland gebracht. Daar werd hij schapenherder en leerde hij het eiland kennen.

Bekeren
Een aantal jaar later volgde Patricius de priesteropleiding in het Franse Auxerre. Daar kreeg hij de opdracht om het heidense Ierland te bekeren. Hij ging terug naar het eiland en wist op de meest afgelegen plekken, waar niemand ooit een prediker had gezien, het christendom te brengen. Patricius zou honderden kerken hebben gesticht.

Groen
Vandaag kleurt de wereld, ter gelegenheid van de herdenking van Patricius, groen. Groen is de kleur van het klaverblad dat Patricius gebruikte als voorbeeld van de Heilige Drie-Eenheid. Overal ter wereld zijn parades, muziek en carnaval te vinden en ook van een groen biertje hoef je vandaag niet op te kijken.

Herdenken
Vrijwel niets van het levensverhaal van Patricius is zeker en er zijn vele fabels en legendes rondom zijn persoon. Wel is het zeker dat we vandaag zijn leven en zijn erfgoed herdenken: een fijne St. Patricksday!

www.versgeperst.com