• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Er was eens….een groep katholieken in Italië. Zij begonnen de traditie om de avond voor Lent, de vastenperiode waarin zij geen vlees eten, een gekostumeerd feest te vieren. Het feest werd steeds populairder en de traditie werd ook buiten Italië opgepikt. ‘Carnevale’ (zet het vlees weg) was geboren!

Na Frankrijk volgde Spanje en ook Portugal deed enthousiast met de nieuwe traditie mee. Toen deze landen andere delen op de wereld veroverden namen zij het carnavalsfeest met zich mee. Het Caribische Carnaval wat wij elk jaar op Curaçao vieren, vormde zich echter later.

Verschillende vieringen
Vanaf het begin van de 19e eeuw werden slaven en arbeidskrachten uit verschillende werelddelen naar het Caribische gebied gehaald. Al deze mensen hadden hun eigen tradities, cultuur en muziek. Terwijl plantage-eigenaars, handelaars en zakenlieden Karnaval vierden zoals zij dit gewend waren met een gekostumeerd bal, hielden de slaven een eigen feest in de achtertuin. Sommigen vierden het feest op dezelfde manier als hun meesters, terwijl anderen carnaval vierden met eigen rituelen en folklore. Later, toen zij meer vrijheid kregen, vonden de feesten op straat plaats en werd de ‘nieuwe’ vorm van carnavalsviering razend populair.

Eén groot feest
Ook op Curaçao werd Karnaval populair. Het eiland was een multiculturele smeltpot en ook tijdens Karnaval was dit terug te zien. Aziatische immigranten hielden hun eigen feesten, de Creoolse middenklasse hield een groot privébal en immigranten uit de Oost Caribische eilanden brachten hun traditionele straatparade naar het eiland.  Halverweg de 20e eeuw kwam er verandering in de gescheiden vieringen en begonnen alles met elkaar te versmelten. Karnaval werd één groot, nationaal en cultureel feest waaraan het hele eiland meedeed.

www.versgeperst.com