• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het eerste ecologische huis op Curaçao moet eind mei klaar zijn. Architect/ontwerper Bertoni Poel importeert ecologische blokken uit het buitenland en bouwt op Jan Sofat het eerste ecologische huis. “Met deze bouw denk je bewust na over het milieu.”

De villa die gebouwd wordt, beschikt over een bioscoop, eigen zwembad, ruime woonkamer en slaapkamers. “Ecologische bouw is absoluut niet duurder dan normale bouw,” aldus Poel. De ecologische bouw verschilt dusdanig met normale bouw dat het milieu bespaart wordt. Er wordt gebruik gemaakt van bouwblokken die geen cement bevatten, zeer licht van gewicht zijn en er is geen spouw meer nodig. De blokken zijn isolerend en houden dus kou en warmte vast. De blokken isoleren op zo’n manier dat de airco drastisch naar beneden kan in de woning.

Ecologische issues
De eerste steen van de bouw is vandaag gelegd door de eigenaresse Margarita Tikhonova uit Bogota. “Ik woon in Bogota waar veel verkeer en drukte heerst, het is dus geen milieuvriendelijke stad. Ik houd mij in Bogota ook veel bezig met het milieu. Ik ben met verschillende bedrijven in contact geweest maar die ontwerpen gewoon normale huizen, geen verschil met wat er al bestaat. Toen ik Bertoni Poel ontmoette was ik meteen enthousiast, hij brengt ecologische issues in kaart. In eerste instantie dacht ik dat het erg duur was, maar je betaalt dezelfde prijs als voor een normaal huis,” vertelt Tikhonova.

Milieubewust
De ecoblokken wegen maar 8 kilo. Hierdoor werken de mensen veel prettiger, ze kunnen veel meer doen op één dag. Het huis kan dus minstens twee keer zo snel opgeleverd worden, met alle besparende kosten van dien,” meldt Poel. Bij gebruik van ecoblokken is geen cement, zand en grind meer nodig. “De Tafelberg is hierdoor gered, en betonmolens die ontzettend veel uitstoot hebben zijn niet meer nodig.”

3 reacties op “Eerste steen ecobouw Jan Sofat gelegd”

  1. Curacao gaat vooruit met toekomstgericht denken. Natuurbesparend en als het bouwen hierdoor ook goedkoper is dan zijn jullie ook economisch goed bezig.

    Gefeliciteerd.

  2. Mooie visualisatie ook 😉

  3. Ga zo door, bruur