• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Rijden onder invloed is verboden. In veel landen wordt dit nauwlettend in de gaten gehouden en maakt de politie gebruik van blaastesten. Op Curaçao bestaan deze methodes niet. Hoe worden controles dan uitgevoerd en kan je veroordeeld worden op basis van hiervan?


 “Er zijn geen blaastesten, omdat dit door de wetgeving niet mogelijk was”, legt politiewoordvoerder Alfred Suares uit. “Maar de wet is erg dynamisch en verandert regelmatig, dus misschien kan het inmiddels wel. Voorlopig hebben we in ieder geval nog geen blaastesten op Curaçao.”

Dronkenmanstest
Ook al zijn er geen testen, de politie doet toch haar best om dronken automobilisten in de kraag te vatten. “Onze mannen doen een dronkenmanstest. Zij gebruiken hier verschillende technieken voor zoals het in een rechte lijn laten lopen van de bestuurder en het stellen van vragen. Als blijkt dat iemand teveel gedronken heeft, mogen we hem of haar arresteren en volgt er een rechtzaak. De boete wordt door de rechter bepaald of je rijbewijs kan worden ingenomen.”

Veroordeeld
Alleen als er sprake is van ernstig letsel, komt het voor dat iemand naar het Sehos moet voor een bloedtest. Normaal gesproken voldoet de ‘dronkenmanstest’. Advocaat Arend de Winter legt uit dat de uitslag van de test juridisch voldoende is om een bestuurder te veroordelen.  “Ik  heb een zaak behandeld waarin iemand was aangeklaagd op verdenking van rijden onder invloed. Om dit te testen, moest de cliënt  bijvoorbeeld op één been gaan staan. Uiteindelijk is de bestuurder inderdaad veroordeeld. De test is overtuigend en genoeg om iemand te veroordelen.”

www.versgeperst.com