• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curaçao nieuws fort amsterdamCURAÇAO – Fort Beverwijk is nog niet gevonden en de kans daarop is deze week aanzienlijk kleiner geworden. Dat laat François van der Hoeven van het Antropologisch en Archeologisch onderzoekscentrum en museum (NAAM) aan De Wereldomroep weten.

De werkgroep van het NAAM vond een kaart die gemaakt is door de heer Creefts. Hij tekende alle forten en batterijen van het eiland in 1784 en 1785. De werkgroep kwam Fort Beverwijk, dat zich op de grens van Pietermaai en de Penstraat zou moeten bevinden, tegen op de kaart uit 1785.

Nieuw resort
De werkgroep heeft tot 1 februari de tijd om het fort te vinden. Lukt dat niet voor die tijd, dan wordt er op de eerder genoemde locatie gestart met de bouwwerkzaamheden van een nieuw resort. De kans op het vinden van het fort lijkt nu steeds kleiner te worden. Het is zelfs mogelijk dat het is weggespoeld tijdens de orkaan van 23 september 1877, die op het eiland enorm heeft huisgehouden.

Dreiging
Fort Beverwijk is gebouwd rond 1775, toen Curaçao te maken had met een grote dreiging van de Engelsen. Er zijn toen twee forten langs de rand van Willemstad gebouwd en één daarvan is Fort Beverwijk. Curaçao kent een groot aantal batterijen, verdedigingsposten en forten. De bekendste is Fort Amsterdam, waar de regering nu zetelt.

Fort
De benaming ‘fort’ is een ruim begrip. Elk militair vestingswerk of gebouwd loopgravenstelsel wordt een fort genoemd. Volgens van der Hoeven is Fort Beverwijk echter meer dan een batterij, omdat het permanent bemand was, zo meldt De Wereldomroep. Er wordt op het eiland veel gedaan aan het behoud van cultureel erfgoed. Toch verliest Curaçao ieder jaar drie tot vijf monumenten. “Op een totaal bestand van honderd”, zegt van der Hoeven. “Kun je de rekensom zelf maken…”

www.versgeperst.com