• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Slechte dieetkeuzes en ongezonde gewoontes verhogen het risico op nierziekten. Dat stellen onderzoekers van de Johns Hopkins University. Mensen met een ongezond voedingspatroon, rijk aan verwerkt en rood vlees, zout en zoete dranken hebben een grotere kans nierziekten te ontwikkelen.

Dat meldt Gezondheidsnet.nl. Ongeveer 1 procent van de mensen die gezonde leefstijlkeuzes maakt (eten van fruit, noten, groenten, volkoren granen en magere zuivel), ontwikkelde eiwit in hun urine, een vroegsignaal van nierschade. Bij mensen die minimaal drie ongezonde kenmerken hadden, bijvoorbeeld roken, overgewicht en een ongezond voedingspatroon, was dit 13 procent.

Risico
Een BMI boven de 30 verdubbelde de kans op nierziekten en ook een slecht voedingspatroon op zicht zelf verhoogde het risico. Rokers hadden ongeveer 60 procent meer kans op een aandoening aan de nier. “Familiegeschiedenis in nierziekten kunnen we niet controleren, maar voedingspatroon, rookgedrag en gewicht wel”, aldus onderzoeker Alex Chang. “Mensen kunnen zelf hun nieren beschermen.”

Onderzoek
Voor het onderzoek bestudeerde Chang samen met zijn collega’s de gegevens meer dan 23000 volwassenen tussen de 28 en 40 jaar. Binnen de CARDIA-study werden deze volwassenen gedurende vijftien jaar gevolgd. De resultaten verschijnen in het American Journal of Kidney Disease.

3 reacties op “‘Vaker nierziekten bij ongezonde leefstijl’”

  1. @chopie, probeer jij wat te verbergen door ons af te leiden van de hoofdzaak?
    Het valt wel erg op zo, chopie…

  2. In Holland barst het ervan

  3. Maak dat nieuwe ziekenhuis op Curaçao dan maar gelijk minstens twee keer zo groot …….. 🙁