• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – ‘Nederlanders en de lokale bevolking op Curacao spreken elkaar nauwelijks. Hun noodzakelijke omgang blijkt uiterst stroef en gespannen. En bovenal zwijgzaam.’ Dat is de boodschap van de documentaire ‘Curaçao’, waarvan de trailer sinds maandag online te zien is.

Met de woorden ‘De documentaire legt de onaangename kanten bloot van het karakter van een handelsvolk dat altijd denkt als enige het juiste voorbeeld te geven’, wordt de film ingeleid. “Er heerst op Curaçao een gespannen situatie”, zegt regisseur Sander Snoep in een gesprek met Ravage Digitaal. “De documentaire is een milde versie van de dagelijkse gang van zaken. De opstand van de plaatselijke bevolking loert om de hoek.”

Discussie
In de film worden ook archiefbeelden getoond van de  opstand op 30 mei 1969, toen sociaal-economische problemen leidden tot een opstand. Politiemensen moesten worden afgelost door Nederlandse mariniers om de opstand ten einde te brengen. Stakingen, ontslagen en sociale onrust deden de vlam in de pan slaan en een groot gedeelte van de wijk Otrabanda werd verwoest. De documentaire, die volgens de makers de nog steeds bestaande kloof tussen Nederlanders en de lokalen laat zien, zal naar verwachting voor flinke discussies gaan zorgen.

Theaters
‘Curaçao’ werd in november vertoond op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Vervolgens is de film, samen met vier anderen, geselecteerd voor ‘The best of IDFA on tour’ en is deze maand te zien in de Nederlandse theaters. In het najaar wordt de confronterende documentaire op de Nederlandse televisie uitgezonden. Het is nog niet bekend wanneer de film op Curaçao te zien is. De producenten zijn wel in gesprek met Teatro Luna Blou.

14 reacties op “Trailer confronterende film online”

  1. Ik ben blij dat de kassa dames in A.H. gewoon vriendelijk doen en niet zo onbeschoft de andere kant uitkijken.

  2. Goh,

    Benieuwd als Geert Wilders dit hoort, wie moet nou INTERGREREN? Overal ter wereld kom je deze hufters tegen. In Nederland moet je je aanpassen – sorry intergreren of telt dit niet voor Europese Nederlanders??? Ik zou heel veel voorbeelden kunnen geven, maar als je zoveel van het eiland houdt, wees dan niet arrogant maar doe een bijdrage waardoor het eiland beter kan worden!!!

  3. Het beeld wat ik kreeg was dat van vroeger in zuid afrika en zo kennen we curacao niet.

  4. Waar kan ik deze film bekijken en is deze film ook te zien op internet? Ik wil de film graag zien vóórdat ik commentaar geef. Gezien de reacties, maar duit was wel te verwachten, zijn de meningen behoorliujk uiteen lopend. Is Theo Meyer een voorbeeld van een goed geintergreerde Europese Nederlander?

  5. Ik vind dit helemaal niet realistisch, ze hebben echt gewoon de twee uiterste uiteinden gebruikt voor deze “documentaire” maar dat woord zou ik echt niet gebruiken. Er is inderdaad verschillende groepjes die ontstaan in een samenleving zoals de “black community” of de “Latino Community” bijvoorbeeld in de VS, er zijn ook inderdaad een bovenste laag etc etc. Maarrrr er is heus wel een grote middenlaag dat WEL gewoon met elkaar omgaat. Ik hoop dat ze dit later in dit film wel uitleggen.

    Ik heb m’n hele leven op Curacao gewoond, ik heb vrienden van verschillende rassen en nationaliteiten, Ik ga soms naar een normale snek en soms naar pleincafe, ik ga soms naar Knip en soms ga ik naar Porto Marie, soms neem ik mijn koelbox met kippenpootjes en soms koop ik lekker een patatje bij de bar. Ik vind dit echt helemaa Bullshit sorry…

    Van dit “documentaire” krijg je echt geen beeld van de echte samenleving van Curacao..

    Hebben deze mensen ooit op Curacao gewoond voordat ze deze film gingen maken??

  6. Naar dit film kijkende begin ik te begrijpen wat er eigenlijk mist, het begrip en respect tonen voor anderen. Het manier waarop de eigenaar van AH zich uite van wij zijn een Nederlandse bedrijf en hun moeten zich aanpassen , vind ik pure onzin! Als ik in Nederland een eigen of Curacaosche bedrijf zou willen starten moeten ik me aan tonnen van regels en wetten houden, terwijl hun op de eiland kunnen doen en laten wat ze willen. Curacao behoort tot de rijk maar het koloniale verleden is voorbij! het is of aanpassen en respect tonen voor de cultuur en onze mensen of wegwezen !!!

  7. Ik heb de film in NL gezien. Werkelijk schokkend. Niet het beeld van de makamba, want dat weten we wel, maar het personeel van AH die geen enkele moeite heeft gedaan om zich te orienteren op het eiland en hiervoor een strategie heeft bepaalt. Zij maken dezelfde fout als hun voorgangers, een copie van NL hier implementeren. Ik zag een van de NL-medewwerkers uit de film. Ik dacht zal ik aan haar vragen of ze wat heeft geleerd van Jocelyn.
    Wat mij het meest heeft geschokt in de film was het beeld van onze ouderen, het beeld van de huizen waar ze in wonen, alsof wij bestaan uit een dom en achterlijk volk zijn.
    Confonterend voor de hollanders was de trieste geschiedenis van de kolonisatie. Leren ze niet op school. Ik verwacht wel dat het heir stof doet opwaaien.

  8. @gerrit, nee ik hoef niet bij een snack te hangen met drinkeboers en dames uit latijnsamerikaanse landen.. of 10 keer rondjes te rijden in salinja.. daar ben ik toch al niet stoer want ik heb geen gouden rims..

    misschien kunnen lokale bevolking ook gezellig eten bij pleincafe?

  9. Je ziet de nederlanders ‘s avonds niet lekker hangen met een biertje bij een snek of 10 rondjes rijden in Willemstad. Een gespannen situatie is wel heel erg ver gezocht! De film moet toch kijkers trekken. Hen onderzoek is al een keertje afgekraakt. Laat het maar snel draaien in Teatro Luna Blou. !

    Ga de Curacaose bevolking niet veranderen! Alleen al de woorden in de trailer: dit is een Nederlands bedrijf. Je bent op Curacao!! Ook Nederlandse bedrijven moeten zich aanpassen!

  10. Zelf ben ik een blanke Yu di Korsou,… ik zie zelf dagelijks hoe het hier op het eiland gaat. Vaak genoeg te horen gekregen dat men denkt dat ik van Nederland ben tot ze me horen spreken en dan ben ik meteen meer geacepteerd. Ik denk idd dat het komt omdat men grotendeels een houding heeft dat de meeste Nederlanders kort verblijvers zijn. Natuurlijk heb je mensen die gewoon heel dom zijn en zich daardoor rasistisch uiten, al is dat vaak meestal heel subtiel. (Zo’n Wiels figuur b.v. (steentje gooien en dan handje verbergen Mr Wiels! Hoef alleen de achternaam MORENO te zeggen dan weet men genoeg!)

    Ik zeg zelf dat er veel Curacaoenaars zijn die in een geestelijke armoed leven en daar maken mensen in de politiek heel snel en heel graag misbruik van. (divide and conquer voor hun eigen doeleinden (survival) of terwijl een lekker salarisje en pensioentje).

    Op Curacao is men helaas nog heel ver achter met een heleboel dingen. Er zijn zovele opportunities,…. ALS we ons maar blijven aanpassen. That requires a change of mentality. Maar ja,… een paar rotte appels om het voor de rest te bederven. Hope we will learn.

  11. Sommige nederlanders spreken curacaose bevolking niet allemaal.Ik haat het te zeggen maar ik denk dat dit gaat meer over iets van cultuur verschillen en gap tussen rijk en minder rijk

    Als je goed kijkt dan ga de curacaose bevolking meer naar stranden als caracasbaai , westpunt , knip etc allemaal stranden of baaien waar je niet voor moet betalen , de nederlandse bevolking op curacao gaan naar mambo en hooks hut enz waar je entree moet betalen . De nederlandse bevolking op het eiland zijn rijker dan de normale bevolking daarom komen ze niet veel elkaar tegen .Ik zelf heb vanaf middelbare school PSC geen nederlanders meer tegengekomen dat we vrienden of kennis met elkaar zijn geworden.Maar denk niet dat het heeft te maken met nederlanders ik denk meer met the rich minority dat bestaat uit blanke en lichgetinte mensen oa rijke venezolanen enz.Verder zie ik weinig van deze mensen op curacao feesten als GIO etc moet niet want ik luister meer naar rap en hiphop . Ik heb geen problemen maar waar de rich minorties hangen voel de bevolking zich niet thuis kijk maar naar MOON en etc.

  12. Antillianen zijn ook zelf erg gesloten.. veel van hun feestjes is voor familie only. Je komt er erg moeilijk tussen. zij gaan liever met elkaar om.

  13. Hoeveel % van de Nederlanders wonen er in een resort? Hoeveel % woont er in een wijk? In een resort maak je moeilijk contact met de lokale bevolking, of toch wel?

    Duizenden toeristen en 1000 studenten hoeven geen contact te hebben met de lokale bevolking (ze komen en gaan).

    De lokale bevolking heeft echt niet door of je hier woonachtig bent of op vakantie! Alleen in je eigen wijk weten ze het.

    Ik ga de film zeker bekijken! altijd leerzaam.

  14. Jeetje, ik herken mij hierin absoluut niet. Mijn vriendenkring en kennissen en relaties bestaan voor 90% uit uit lokalen, dus mensen van Curacao….

    Kwestie van aanpassen zonder je eigen identiteit te verliezen.