• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Niet alleen theater en dans passeren de revu in Luna Blou. Regelmatig zijn er ook wereld- en cultfilms te zien. Het jaar begint dan ook met twee mooie films. De Mexicaanse film ‘El Violin’ en de documentaire ‘Het vergeten erfgoed van Oranje’ nemen je deze week mee naar een andere wereld.

De film ‘El Violin’ van de Mexicaanse regisseur Francisco Vargas Quevedo ontving in het verleden verschillende nominaties en awards. Onder andere bij het filmfestival in Cannes en het Internationaal Filmfestival in Gent. De film vertelt het verhaal over het dubbelleven van Don Plutarco, zijn zoon Genaro en zijn kleinzoon Lucio.

Muzikanten en smokkelaars
Overdag schrapen ze als rondtrekkende muzikanten enkele peso’s bij elkaar en ‘s nachts smokkelen ze wapens voor de guerilla van de boeren in de Guerrero-regio. Als ze terugkeren naar hun dorp is het bezet door militairen. Zij hebben alle bewoners weggejaagd en er ontstaat een verhouding tussen Don Plutarco en de kapitein van het commando, waarin de viool een hoofdrol opeist.

Vergeten veteranen
Ook de indrukwekkende documentaire over de vergeten oorlogsveteranen die afkomstig zijn van Curaçao, Bonaire en Aruba, is binnenkort te zien. De ABC-eilanden speelden, net als Suriname, een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een rol die volgens de veteranen nooit erkend is, althans niet naar hen toe.

Ver van ons vandaan
Curaçao en Aruba leverden minstens 40 procent van de brandstof voor vliegtuigen, schepen en onderzeeërs. Dat was de vijand een doorn in het oog. Vandaar dat de eilanden beschermd moest worden. Voor de bevolking braken er spannende tijden aan in een oorlog die zich eigenlijk heel ver van hen vandaan afspeelde.  In de 93 minuten durende productie ‘Het vergeten erfgoed van Oranje’, worden verhalen verteld door getuigen uit die tijd.

Wanneer en hoe laat
El Violin (16+) draait donderdag 6 en vrijdag 7 januari om 19.00 uur. Het vergeten erfgoed van Oranje kun je maandag 10 en woensdag 12 januari om 19.00 uur bekijken. Voor beide films betaal je 13,50 gulden.

www.versgeperst.com