• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Veel mensen vinden oud & nieuw geweldig. Honden, katten en andere huisdieren kunnen hier echter minder van genieten. Zij hebben geen idee wat er aan de hand is en schrikken zich een hoedje. Versgeperst.com ging op zoek naar tips om uw beestjes rustig te houden.

“Het ene dier is er gevoeliger voor dan het andere, maar over het algemeen zijn veel honden en katten als de dood voor vuurwerk”, weet dierenarts Jilesen van Animal Care Center te vertellen. “Vorig jaar vertelde iemand dat de hond zo bang was, dat hij het voor elkaar had gekregen om door het badkamerraampje naar buiten te springen. Het raampje bevond zich op een behoorlijke hoogte.”

Niet aan de lijn
Jilesen geeft aan vooral niet de hond aan de lijn te leggen. “Veel mensen denken dat een dier daar rustig van wordt, maar het tegenovergestelde is waar. Soms raken honden daar hysterisch van en gaan lopen trekken en draaien. Uiteindelijk kan een beestje zichzelf op die manier ophangen en verstikken.”

Wat wel
Wel raadt de dierenarts aan om huisdieren binnen te houden en ramen en deuren te sluiten. “Probeer ze te kalmeren door muziek of de televisie aan te zetten. In ieder geval iets van afleiding waardoor ze de harde knallen van buiten minder horen. Soms zijn die namelijk zo hard dat honden dwars door het glas naar buiten springen om te vluchten.”

Laatste redmiddel
Mensen met huisdieren die echt doodsangsten uitslaan, kunnen misschien beter kalmeringstabletten bij de dierenarts halen. “Deze moet je het dier ‘s ochtends al geven en misschien aan het begin van de middag nog een keer. Tegen de tijd dat de echte knallen beginnen, zijn de dieren rustig en zo mak als een lammetje. Doe je het later dan heb je kans dat het middel niet meer helpt voordat het vuurwerk begint.”

Niets in de oren
Een laatste tip die de arts geeft, is vooral niets in de oren van honden en katten te doen. Volgens hem voelt het net als bij mensen die een druppel water in het oor stoppen, het jeukt ontzettend en daar worden de dieren alleen maar nog hysterischer van.

2 reacties op “Bange beestjes door vuurwerk”

 1. Wij geven onze honden een beetje bier, ze worden er slaperig van. Ze slapen al dagen in huis.Met de jaarwisseling gaan ze de slaapkamer in met een schaaltje bier, ramen en gordijen dicht en muziek aan

 2. Hierbij meld ik al een slachtoffer van vuurwerk ?

  Er liep deze ochtend een duitse herder teef met me mee naar huis
  Deze was duidelijk zoekende naar haar thuis; ze liep haastig heen en weer op de weg.
  Ze heeft een rode hals band om zonder penning, helaas, maar met een knip voor riem/touw/vasdt maken
  Ik heb geen eigen woonruimte, en moest haar weer door de achtertuin buiten zetten
  Heb haar wel water gegeven dat ze opdronk Eten wilde ze niet
  Het beest zaf er goed/schoon/doorvoed / vrolijk / lief uit.

  Omgeving : Jan Noordduyn weg . Bij Cost U less Achter kant straten..

  hoop dat ze haar baasje vindt groet cora