• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

prulCURAÇAO – Je kent het vast wel. Het is warm en je hebt net je hongerige maag gevuld met een heerlijke Big Mac. Je slokt je drinken naar binnen en wilt gehaast verder naar je volgende bestemming. Met je tas in je ene hand, je beker cola in je andere en de Big Mac verpakking onder je arm loop je gehaast naar een prullenbak. Vol!

Keep our island clean! Een veel gehoorde en geschreven spreuk op Curaçao. Toch wordt het straatbeeld op veel plaatsen verstoord door opgehoopte cups, verpakkingen van eten of ander afval. De vervuiling op ons eiland neemt toe. Hoe komt dit en wat gaan we eraan doen? En gooi jij zelf wel eens iets op straat?

Michael Jordan
“Soms heb je geen zin om naar de prullenbak te lopen”, vertelt één van de jongeren in Otrabanda. Het groepje zit tijdens de schoolpauze even wat te eten op een bankje. “Voor een prullenbak moet je vaak een eind lopen en dan doen we Michael Jordan na”, lacht de jongen. “Dit lukt alleen niet altijd en dan ligt het op de grond.” Verderop staat een moeder met haar twee kinderen te spelen. Volgens haar gooit ze nooit iets op de straat. “Ik neem altijd een tasje mee voor mijn afval en als ik het mijn kinderen ooit zie doen, zwaait er wat!”

Geldprobleem
Een dame in Punda vertelt over haar ervaringen met afval. “Ik heb mezelf afgeleerd dingen op straat te gooien. Je moet mensen motiveren hun troep op te ruimen vanuit de overheid. Vooral de jongeren. Via campagnes en internet en het plaatsen van voldoende vuilnisbakken.” Ook denkt zij dat niet iedereen genoeg geld heeft voor vuilniszakken om huisvuil weg te ruimen en dit zorgt in sommige wijken voor veel grofvuil op straat.

Vuilnisbakken
“Ik weet niet waarom, maar ik gooi sneller een blikje op de grond dan een flesje”, vertelt een jonge serveerster. “Als ik iets groots op straat gooi voel ik mij toch een beetje schuldig.” Een oplossing voor het probleem ligt volgens haar voor de hand; “Meer prullenbakken. Niemand heeft zin om lang te zoeken naar een bak, dus gooi je het op straat. Volgens mij doet iedereen dat.”

1 reactie op “Prullenbakkenprobleem”

  1. jij schrijft echt heel leuk!