• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De documentaire ‘Curaçao’ gaat vandaag in première tijdens het  International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). De documentaire is gemaakt door de Nederlandse filmmakers Sander Snoep en Sarah Vos. De film gaat over de afstand die bestaat tussen de donkere en blanke eilandbewoners.

De 75 minuten durende documentaire Curaçao gaat vandaag in première op het filmfestival. In de film wordt duidelijk dat de Nederlanders geen besef hebben van hun eigen aandeel in de geschiedenis op het eiland, en al helemaal niet van de gevolgen hiervan op de huidige samenleving. De documentaire laat zien dat Curaçaoënaars en Nederlanders geheel langs elkaar heen leven.

Taboe doorbreken
Door de invloed van het slavernijverleden dat anno 2010 nog steeds leeft binnen de Curaçaose samenleving te benadrukken, hopen de makers van de film het taboe over dit onderwerp te doorbreken. Van 17 tot 28 november staat Amsterdam in het teken van de IDFA. Tijdens dit festival staat de documentaire in het middelpunt van de belangstelling.

17 reacties op “Taboedoorbrekende documentaire Curaçao”

  1. De docu is hier te zien: http://player.omroep.nl/?aflID=13244397

  2. er zijn hier inderdaad een heleboel arrogante nederlanders die in resorts leven.
    zij denken het precies te weten hoe de curacaoenaar zou moeten leven.
    die zijn rijk en komen met een kapitaaltje naar curacao en geven dit geld rijkelijk uit.
    dus misschien moeten we er toch een beetje blij mee zijn al is het maar voor de economie.
    Daar gaat deze documentaire over.
    ik weet ook dat er een andere groep nederlanders zijn die zich wel aanpassen, met al zijn beperkingen, maar wel begrip hebben voor de caribische manier van leven en ieder geval proberen te intergeren.
    zij zijn minder rijk en moeten werken voor hun geld en daar door zijn ze ook verplicht om meer te intergeren in deze samenleving.
    daar gaat deze documentaire niet over……
    de titel van deze film zou anders moeten zijn, maar die spiegel is soms toch nodig.
    want Nederlanders zijn wel een beetje arrogant en denken het vaak beter te weten.
    maar ze bedoelen het vaak wel goed, maar dat wordt weer niet gezien door de caribische nederlanders.
    En dat langs elkaar leven gebeurt in nederland ook.
    het spreekwoord is: SOORT ZOEKT SOORT…….

  3. Hij is nu ook bij verschillende videotheek te huur. Wauw, wat een indruk laat het achter. Je voelt je meteen een stuk rijker aan kennis, begrip en als mens.

  4. Bij Bol.com is hij nu verkrijgbaar.. op curacao ben ik hem zelf ook nog niet tegen gekomen helaas. Maar is sinds vandaag pas leverbaar, dus wellicht dat hij deze week ook op Curacao uitkomt.

  5. Indien iemand weet of de DVD versie ergens verkrijgbaar is hoor ik het graag.

  6. De documentaire zoomt in op een aspect. Het dedain waarmee die baby boom Nederlanders zich uitlaten is niet representatief. De wijze waarop de afro Curaçaoer wordt neergezet is vertekenend. Ik kom nu al 10 jaar op curacao. Ik beweeg me in alle lagen. Wat mij juist zo opvalt is dat iedereen zo direct is; tot in het parlement.

  7. Ik vind deze film zeer interesssant! Is de DVD ergens te koop?

  8. Ik heb de film gezien en ik schaam me voor bepaalde Nederlandse landgenoten, dit doe ik ook dagelijks over veel Nederlanders die ik hier op Curaçao spreek. Een ieder die beslist om op Curaçao te koemen wonen komt hier als gast dit houd in dat het naar mijn mening verplicht is om moeite te doen de taal (Papiaments) te leren. Dit is in Nederland namelik hetzelfde geregeld. Ik ben volledig geintergreerd net als mijn vrouw en twee kinderen die gewoon naar een lokale lagere school gaan in Punda en hierna gewoon minimaal naar de HAVO zullen gaan. Ook is het niveau van communicatie bij b.v. gezellig bij een snack met Curaçaoenaren vaak hoger dan bij de Nederlanders. Ik doel hier op de sociale verhoudingen, politiek onderlegd en liefde voor het eiland.

  9. @ Andy. Helemaal met je eens. Ik moet de film nog gaan zien, maar wat ik begrepen heb van recensies en de trailer is het een heel eenzijdig beeld, logisch als je in dure afgesloten resorts gaat filmen, mijn inziens niet geheel objectief. Als je in Nederland een documentaire zou gaan maken tussen alleen maar de zgn “elite” of alleen maar de zgn “minder bedeelden” krijg je ook een heel ander beeld hoe nederlanders met elkaar omgaan. Ik woon hier nu met tusenpozen in totaal 10 jaar op het eiland, en ik herken mijzelf en met mij vele europese nederlanders hier niet in. Natuurlijk zijn ze er zoals de fim aangeeft, Maar mijn inziens is dat gelukkig maar een kleine groep.

  10. Na gisteren de documentaire te zien heb ik veel gehoord van de mensen die daar waren.. Maar uindelijk gaat om het feit dat er alleen naar bepaalde mensen wordt gekeken tijdens de film en dat de film is gemaakt in perspectief van een bepaalde groep nederlanders die denkt dat we op curacao niks weten en dat hun alles weten.. Maar ze gaan niet kijken naar de succesvolle kant van curacao want dat durven ze niet.. En alweer het zijn niet alle nederlanders die op dezelfde manier denken.. De zaal was vol met nederlanders en die vonden de documentaire ook absurd negatief en een zijdig.. En als je het niet zo bedoelde.. Noem het dan geen curacao.. Want je praat niet over curacao je praat over een klein gedeelte uit joun perspectief.. Ik bedoel je komt 3 keer hier op curacao en dan meteen documentaire maken.. Zo hebben er niet eens even gewoont..

  11. Ik heb veel van de documentaire gehoord: waar kan ik de DVD ervan kopen?

  12. Ik heb de film gezien gisteren. Voor de meeste Hollanders was de geschiedenis van de slavernij een eye-opener. In de geschiedenislessen hebben zij daar nooit kennis van meegekregen.
    Ik maak me geen enkele illusie dat bevolkingsgroepen die migreren elkaar niet gaan opzoeken. Dat is jouw enige vastigheid , jouw identiteit. Zo geld dat voor de Antilliaan in NL en de NL op Curaçao. Het beeld van de dutch was oke. De aanwezigen schaamden zich diep over het gedrag. Het gedrag van de medewerkers van AH heeft de leidinggevende aan zichzelf te danken.
    Wat mij verder het meest raakte in de film was het troosteloze beeld van onze oudjes die in verschrikkelijke huizen woonden. Bestaat dit nog. Betreft het maar een enkeling.

    Onze mensen op de werkvloer. Ze zijn er wel, maar ook niet. Hier moet wat aan gedaan worden. Wij moeten trots zijn op onszelf. De wereld kunnen aankijken met een open blik. Elkaar niet de grond in drukken want daar zijn wij ook goed in. iemand die wel vooruit wil komen het niet gunnen. Let wel dit is hetgeen er uit de film naar boven komt. Ik weet dat dit maar een fractie is van de samenleving. Maar het is er wel.

  13. In de Antillen gemeentes in Nederland intergreren de Antillianen ook niet.. alleen maar met eigen mensen omgaan..

  14. Langs elkaar heenlevende Curaçaoënaars en Nederlanders: Niets nieuws onder de zon! Is dat al niet door de decennia heen?

  15. Dat Curacaoenaars en Nederlanders langs elkaar leven op Curacao is niks nieuws. Als Curacaoenaars van verschillende rassen langs elkaar gaan leven maak ik me pas zorgen.

  16. he churandi, heb je de film al gezien?

  17. Wat een stemmingmakerij. Absoluut in strijd met de waarheid. Je kan een documantaire net zo maken als je wilt, het heeft alles te maken met benadering en vooringenomenheid. Van enige objectiviteit is gezien de inhoud van het artikel geen enkele sprake.
    Ik maak het dagelijks anders mee en er is geen sprake van langs elkaar heen leven.
    Wie zijn deze figuren om te denken dat ik geen enkel besef heb van de geschiedenis??

    Men wil de invloed van het slavernijverleden juist achter zich laten maar wel bespreekbaar maken. Door dat verleden opnieuw te benadrukken heeft deze documantaire een negatieve invloed op de bestaande synergie tussen blanke en donkere eilandbewoners, wie dat ook mogen zijn.