• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Door de eeuwen hebben we heel wat nationale helden gekend. Volgens Fundashon Moises da Costa Gomez krijgen veel van hen niet altijd de waardering die zij verdienen. Daarom presenteert de stichting volgende week het wetsvoorstel ‘Nationale Helden’ aan de regering.

Veel landen laten de namen van hun helden terugkomen in straten, pleinen of steegjes. Op Curaçao heb je het Wilhelminaplein en de Franklin Rooseveltweg, maar niks wat is vernoemd naar vrijheidsstrijder Tula of Dókter Moises Frumencio da Costa Gomez.

Terugeisen
Behalve het wetsvoorstel is de stichting ook bezig met een voorstel om de artefacten van Curaçao terug te brengen naar het eiland. Veel van deze werken zijn nu in Nederland. “We zijn erachter gekomen dat veel waardevolle artikelen zijn verdwenen”, meldt voorzitter van de stichting Alex Rosaria aan het Antilliaans Dagblad. “Gezien de internationale trend moeten wij deze stukken terug eisen.”

7 reacties op “Meer waardering voor onze helden”

 1. Nee Joop, even een correctie; meneer Rosalia heeft al beslag gelegd op de nieuwe naam voor het eiland Curaçao en bij ministerieel besluit is dat vanaf vandaag “TUMBALAND”, waarvan akte.

 2. Misschien kunnen ze Willemstad veranderen in Tulastad en Curacao is Tulaland

 3. Voordat wij nu over “artefacten” gaan zitten zeuren, kijk dan eerst goed of alle “feiten” correct zijn, zodat we niet weer, net als met dat straatnamen gedoe, op onze platte bek gaan.

 4. Waar op het eiland heb je een “Bastjan Karpata” plein, Tula plein endergelijke moeten in de binnenstad aanwezig zijn… Zo geef JE EER aan een nationale held. Maar niet in een vergeten hoek…. Het universiteit van Curacao moeten ze vernoemen naar “TULA EN BASTIAN KARPATA” hier komt ONS onafhankelijkheid vandaan. Leren van je verleden en maak je toekomst een gedegen toekomst zoals zij (Tula en Bastiaan Karpata) ons belooft hadden!!!! Op Dit moment worden we allen maar VOORGELOGEN!!!!

 5. Het zal me niet verbazen als er tevens in het wetsvoorstel staat om alle straatnamen die ook maar iets met nederland te maken hebben te veranderen.

 6. waarom liegen deze mensen zo graag?

  er is een Kaya Tula (welgelgen) op Curacao, Gomez Plein, Brion plein.. een Kaya Wilson Godett, Plaza Margaret Abraham etc..

 7. Wat bedoelen ze dat er niks naar fromencio da costa gomez is vernoemd?
  Zijn ze de Gomez plein dan vergeten? daar staat echt wel een standbeeld van onze Doctoor. wel vreemd dat ze dat over het hoofd zien. Verder is er ook Brion plein, hij is ook een Curacaose held. Wat betreft Tula hebben ze wel gelijk, er mag wel een Kaya tula komen voor mijn part.