• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

mirjam sluisCURAÇAO – Hoe voelt het om als blanke Nederlandse vrouw een boek te schrijven over het zwarte emancipatieproces? Dat is één van de vragen die Mirjam Sluis werd gesteld tijdens de boekpresentatie van haar nieuwste boek ‘Een koloniale speeltuin’. Bij de presentatie werd er flink uitgepakt.

Het nieuwste boek van de schrijfster geeft lezers een kijkje achter de schermen van de Antillen. ‘Een koloniale speeltuin’ begint waar het vorige boek van Sluis, ‘De Antillen bestaat niet’, ophoudt. Het doek voor de Nederlandse Antillen is gevallen en Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk geworden, maar wat is er nog Nederlands aan het eiland? Wat weten we van onze Koninkrijksgenoten? Waarom staan Curaçaose jongeren op straathoeken? Waarom ligt de invoering van het homohuwelijk zo gevoelig? Al dat soort vragen komen in het boek aan bod.

Rappen over het verschil
De presentatie vond gisteren plaats in het Instituto Bueno Bista (IBB). De presentatie ging gepaard met diverse artistieke optredens van onder andere een groep rappers van het IBB en de op Curaçao bekende rapper Oz. Deze laatste gaf in een korte toespraak zijn visie op het verschil over hoe de Curaçaose media over het eiland schrijft en hoe ‘de gewone Curaçaose jongere’ het werkelijk beleeft.

Immigratie en kolonialisme
Ook de Mexicaanse artiest Guillermo Gomez-Pena deelde zijn standpunten over immigratie, kolonialisme en de veranderde machtsverhoudingen in de wereld. Daarna had hij de eer om Sluis te interviewen. Hij stelde vragen over hoe het is om als blanke, Nederlandse vrouw een boek te schrijven over de zwarte emancipatie.

Discussies
Vervolgens konden bezoekers reageren op twee stellingen. Eén over de vermeende dreiging van Venezuela en één naar aanleiding van het debat over de Curaçaose cultuur. In dat debat deed minister van Onderwijs, Cultuur en Sport René Rosalia uitspraken over het belang van de Afro-Curaçaose cultuur. Een virtueel panel van Curaçaose opiniemakers gaf hun mening door middel van een videoscherm.

Ter afsluiting
Halverwege de discussie werd men onderbroken en gevraagd naar het binnenplein te komen. Hier verzorgde de kunstenaar Tirzo Martha een artistieke show. Na afloop was het tijd voor een drankje en kon men het boek inzien. Een exemplaar meenemen zat er nog niet in, de boeken komen pas na 26 november onze kant op.

www.versgeperst.com