• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichtingen, fondsen en goede doelen kunnen niet zonder hun hulp en inzet bestaan. Vrijwilligers maken de mensheid een stukje beter. Xiomara Raphaela is vrijwilliger voor het Prinses Wilhelmina Fonds en vertelt over haar leven als kankerpatiënt en vrijwilliger.

De 57-jarige Xiomara Raphaela leed aan baarmoederhalskanker. Dat is nu zo goed als verdwenen, maar door de bestralingen zijn andere organen aangetast. Nu komt zij al zestien jaar bij het Prinses Wilhelmina Fonds. Hier besteedt zij één keer per week een paar vrije uurtjes aan het maken van mozaïkwerkjes en andere dingen.

Hoe ben je bij het fonds terecht gekomen?
“Ik ben naar Venezuela gegaan voor de bestralingen. Toentertijd hadden ze op Curaçao niet de juiste machines om dit te kunnen doen. Toen ik daarna hier in het ziekenhuis lag, kwam er een sociaal werkster van het Prinses Wilhemina Fonds langs. Zij vroeg mij of ik voor hen misschien handwerk kon verrichten. Denk aan borduren, mozaïken en dat soort knutselactiviteiten.”

Wat doe je precies bij dit doel?
“Je kunt hier van alles doen; televisie kijken, borduren, sieraden maken, gewoon lekker kletsen. Ik zelf maak werken van mozaïk. Toen ik hier kwam kon ik er niets van, maar het is eigenlijk wel makkelijk. De dingen die ik maak worden verkocht. Soms krijgen we zelfs aanvragen binnen. Het geld dat daarmee wordt verdiend komt uiteraard ten goede van het Wilhelmina Fonds.”

Wat wil je ermee bereiken?
“Het is bij mij geen kwestie van iets willen bereiken. Voor mij is het een vrijetijdsbesteding. Ik wil niet elke dag, de hele dag binnen zitten. En dat wil ik andere patiënten ook laten zien. Het leven gaat verder, je moet niet de hele dag thuis lopen piekeren over je ziekte. Dat heeft geen zin. Ga er dus vooral op uit als het even kan. En zoals ik eerder al zei, gaat het geld van mijn werkjes naar het fonds. Daarmee worden weer allerlei leuke dingen georganiseerd voor kankerpatiënten.”

Hoeveel tijd en geld stop je er in?
“Mij kost het geen geld. Alles waarmee ik werk, krijg ik van het Wilhelmina Fonds. Wat betreft tijd, ik zit hier elke woensdag.”

Hoe combineer je het met je dagelijks leven?
“Ik ben huisvrouw dus ik heb meer dan genoeg tijd over. Anders zit ik toch alleen maar thuis of doe ik boodschappen. Het is daarom wel makkelijk te combineren met de rest van mijn activiteiten. Het is een onderdeel van mijn dagelijks leven.”

curacao lifestyle prinses wilhelmina finds

www.versgeperst.com