• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

riffenCURAÇAO – De temperatuur van het water van de Caribische Zee is behoorlijk gestegen de afgelopen jaren. Hierdoor worden koraalriffen flink aangetast, dus ook rondom ons eiland. Toch is het koraal hier een stuk sterker dan in de rest van de Cariben. Hoe komt dit nou eigenlijk?

85 procent van al het koraal in de Caribische Zee is aangetast door de klimaatveranderingen. Doordat de zee in de afgelopen 30 jaar warmer is geworden, verbleekt het koraal en ontstaat er verzuring. Dit laatste maakt het moeilijker om een skelet van kalk te vormen. Bovendien heeft de verzuring ervoor gezorgd dat er nieuwe ziektes en invasies van algen zijn ontstaan.

Onderzoek
Wetenschappers doen momenteel onderzoek naar de vraag hoe het kan dat het koraal bij de Antillen er beter voorstaat dan op andere plekken in de Cariben. De koraalriffen rondom de Antilliaanse eilanden lijken beter bestand tegen ziektes en verbleking dan andere riffen. “De koralen hebben sterk te lijden, maar we zien ook nieuwe koralen die laten zien dat het rif zich snel kan herstellen”, vertelt koraalwetenschapper Andrew Bruckner aan de Nederlandse krant het Algemeen Dagblad.

Vreemde feiten
Dat laatste is mogelijk doordat er nog wel voldoende algenetende vissen over zijn om het oppervlak van het dode koraal schoon te houden. “Dat is best raar als je bedenkt dat het Elandgeweikoraal en Hertshoornkoraal zo goed als verdwenen zijn. En juist die koralen vormden  een belangrijke habitat voor vissen en schaaldieren.”

Weer werkt tegen
De vele regenbuien en stormen van de afgelopen tijd bevorderen de groei van koraal ook al niet echt. De stukken rif die hierdoor afbreken, worden snel bedekt door algen. Hierdoor kunnen de larven van de koralen nergens terecht en groeit er dus weinig terug. Toch blijft koraalwetenschapper Bruckner optimistisch. “De historische gegevens tonen aan dat koralen zich goed kunnen aanpassen. Als we de visserij en vervuiling aan banden leggen en meer zeereservaten afbakenen, denk ik dat we een deel van de Caribische koralen kunnen redden. Zelfs als we dat niet doen, denk ik dat in erg afgelegen gebieden de meer kwetsbare koralen vervangen zullen worden door meer resistente soorten. Ik verwacht niet dat de riffen volledig zullen verdwijnen.”

www.versgeperst.com