• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – September staat in het teken van de schoonmaak. Iedereen draagt zijn steentje bij aan een schonere buurt en een beter milieu. Tenminste, dat is de bedoeling… Versgeperst.com ging de straat op om te vragen wat Curaçaoënaars doen tijdens de Maand van de Schoonmaak.

“De maand van de wat?!”, vraagt de 24-jarige Lisette zich af. Ze is sinds twee maanden op het eiland om stage te lopen, maar heeft niets over de Maand van de Schoonmaak gehoord. “Ik weet echt van niets! Is dat net zo iets als wat wij de voorjaarsschoonmaak noemen?” Na een kort uitleg begrijpt de stagiaire wat er aan de hand is. “Een goed initiatief”, stelt ze. “Maar eerlijk gezegd probeer ik altijd al netjes te zijn en mijn rommel op te ruimen. Het is ook zo raar om maar een maand in het jaar schoon te zijn en aan het milieu te denken.”

Stoffen tassen
De 32-jarige marktkoopvrouw Reina is een stuk enthousiaster over de Maand van de Schoonmaak. “Ik vind het belangrijk dat er extra aandacht is voor het milieu. Deze maand probeer ik dan ook mijn steentje bij te dragen. Na de markt blijft er best veel vuil liggen en nu ruim ik vaak alles netjes op”, vertelt ze. “Ik heb ook een eigen actie bedacht”, vertelt de marktkraameigenaresse trots. “Deze maand geef ik geen plastic tasjes mee aan klanten. Speciaal voor deze maand heb ik stoffen tassen besteld, die makkelijk hergebruikt kunnen worden.”

Verantwoordelijkheid nemen
Studente Mageli laat de Maand van de Schoonmaak aan zich voorbij gaan. “Ik houd me er niet zo mee bezig”, vertelt ze. “Ergens vind ik het wel een goed idee, maar we moeten toch gewoon altijd onze rommel opruimen? Ik gooi nooit rommel op straat, dus dat is deze maand niet anders. Ik heb alleen geen zin om met acties mee te doen, ik vind niet dat ik de rommel van andere mensen hoef op te ruimen. Iedereen moet zelf zijn verantwoordelijkheid nemen vind ik.”

www.versgeperst.com