• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ben jij familie van Tula? De op Curaçao geboren militair Wensley Francisco gaat op zoek naar zijn roots en onderzoekt daarbij of hij bloedverwant is van de vrijheidsstrijder. Zijn zoektocht legt hij vast in de documentaire ‘Ben ik Tula?’.

Tula, leider van de slavenopstand in 1795,  is een ware held in de ogen van Fransisco. De Nederlandse militair weet eigenlijk vrij weinig van zijn afkomst en voorouders. Hij wil hier nu meer over te weten komen.

Het waarom
“Ik ga op zoek naar mijn roots, omdat ik wil dat mijn dochtertje meer weet over haar achtergrond dan ik”, vertelt Fransisco. “Mijn zoektocht start bij mijn familie en via Antillianen en instanties in Nederland. Hierdoor kom ik hoe dan ook terecht bij Curaçao waar ik geboren ben en nog veel familie heb. Wat ik op het zonnige eiland ga vinden? Dat is nog maar de vraag.”

BN’ers vertellen
Fransisco heeft de hulp van verschillende bekende Nederlanders met een Antilliaanse afkomst gevraagd. Onder anderen Edsilia Rombley, Jasmine Sendar,  Izaline Calister, John Leerdam en Tania Kross praten over hun herinneringen aan Curaçao. Zij bespreken de problemen binnen de gemeenschap zoals tienermoeders en weglopende vaders. De militair is van mening dat dit het moment is om zulke onderwerpen aan de kaart te stellen met 10-10-10 in het vooruitzicht. “Ook de bijdrage van Nederland aan de mensonterende slavenhandel wordt ter discussie gesteld. Het Koninkrijk Der Nederlanden staat voor een historisch moment, dus laten we daar goed gebruik van maken.”

Old school vs. New school
“Als militair ben je gewend om alle vormen van communicatie te gebruiken om je boodschap duidelijk over te brengen. Voor de documentaire gebruik ik daarom zowel oude beelden als opnames van mijn iPhone. Ook voor de promotie is de Iphone4 een uitkomst, je kunt er meteen op monteren om het vervolgens op communitysites als Facebook te plaatsen”, aldus Fransisco.

De documentaire zal in 2011 op internationale festivals te zien zijn. Het is de eerste documentaire ooit die deels is geschoten met een iPhone 4.

1 reactie op “Ben ik Tula?”

  1. 1795 dacht ik zo…..