• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De uit Kameroen afkomstige bassist en zanger Richard Bona stond eerder al op het North Sea Jazz festival in Den Haag, Rotterdam en Kaapstad. Afgelopen weekend stond hij op de eerste Caribische editie van het festival waar hij zijn laatste album Ten Shades of Blues ten gehore bracht.

Hij groeide op met een muzikale grootvader en op zijn dertiende trad hij al op in jazzclubs in Kameroen. Op 22-jarige leeftijd vertrok hij naar Europa om daar ervaring op te doen in de jazzscene en vervolgens ook in Amerika. Bona voelt zich vereerd dat hij uitgenodigd is om op te treden tijdens het jazzfestival. “De optredens in Nederland en Kaapstad tijdens het North Sea Jazz waren een geweldige ervaring. Ik voel mij alleen een beetje slecht over de laatste editie van het festival in Nederland omdat ik een oranje shirt droeg tijdens de finale toen ze verloren,” zegt Bona lachend.

Curaçao
Bona is één keer eerder op ons eiland geweest, maar hij kan zich het bezoek niet meer herinneren. “Via MySpace kreeg ik berichten van fans met ‘Welkom terug op het eiland’. Ik dacht dat ik hier nog nooit was geweest, maar blijkbaar toch wel. Ik zal het dit keer wel onthouden omdat ik nu langer dan een dag op het eiland verblijf.” Momenteel woont Bona in Amerika, maar hij gaat nog drie à vier keer per jaar terug naar zijn geboorteland Kameroen.

Passie
Met gemak combineert Bona de basgitaar met zang. “Voor mij is het niet moeilijk omdat ik ben opgegroeid met zingen en spelen tegelijkertijd. Ik heb het mezelf aangeleerd door de jaren heen, zoals een taal die je elke dag spreekt. Mensen klagen over routine, maar routine zorgt er wel voor dat je heel erg goed wordt in iets, ” legt de artiest uit.  De afgelopen tien jaar bracht hij elk jaar een album uit en speelde hij met grootheden als Jaco Pastorious, Salif Keita, Herbie Hancock en Bobby Mcferrin. In 2005 maakte hij een nummer samen met medefestivalganger John Legend. Beluister het nummer hier.

www.versgeperst.com