• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De slavenopstand onder leiding van Tula wordt morgen herdacht met verschillende activiteiten. Op 17 augustus is het precies 215 jaar geleden dat de slaven in opstand kwamen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste activiteiten op die dag.

De officiële herdenking wordt georganiseerd door de Asosiashon Promoshon Konsenshi Istóriko. De opstand begon bij Landhuis Knip. Daarom zal hier van 16.00 tot 18.00 uur een uitgebreide ceremonie plaatsvinden, waaronder een expositie over de route die de slaven aflegden en over een mini-standbeeld van Tula.

Yu Kòrsou
Om 20.00 uur zullen bij het Park van de Vrijheidsstrijd op het Rif verschillende hoogwaardigheidsbekleders het woord voeren, onder andere gedeputeerde van Cultuur Marilyn Alcalá-Wallé. Daarnaast worden er gedichten voorgedragen. Excel Arts Academy zorgt voor de dans en de muziek is van Dennis Aalse, Elia Isenia en Tipiko Rozal & Company. Geheel in stijl van de staatkundige vernieuwing is het thema dit jaar ‘1795: strijd om de vrijheid, 2010: strijd voor een nieuwe Yu Kòrsou’. Sinds 1984 gaat deze herdenkingsdag op 17 augustus door het leven als tot ‘Dia di lucha pa libertat’ (Dag van de vrijheidsstrijd).  

Opstand op tv
In de Openbare Bibliotheek geeft antropoloog Richenel Ansano om 18.00 uur een presentatie over belangrijke momenten uit de Curaçaose geschiedenis. Ben je benieuwd naar de vrijheidsstrijd van Tula? Kijk dan vanaf morgen iedere week naar TeleCuraçao. In acht afleveringen loopt presentator Nifa Ansano langs de vrijheidsroute met vooraanstaande Curaçaoënaars. Het eerste deel begint morgen om 18.30 uur. Vanaf dan zal er iedere week één aflevering te zien zijn in het Papiaments. Het doel van deze televisieserie is om het geloof in het eigen Curaçaose succes te stimuleren door succesvolle Curaçaoënaars hun leer- en inspiratiemomenten te laten vertellen.

Ingang Park van de Vrijheidsstrijd.

1 reactie op “Wat is er te doen op ‘Tuladag’?”

  1. De Tuladag wordt op 16 Augustus herdacht.