• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Uit armoede zijn er mensen die hun eigen grenzen voorbijgaan. Ze komen in aanraking met hard werken voor weinig geld, wantrouwen, stelen en seks. Wat is armoede en wat valt er aan te doen? Versgeperst.com vroeg het mensen op straat. 

”Godzijdank heb ik net een baan via het uitzendbureau gevonden”, vertelt een oma, moeder en huisvrouw terwijl ze uitrust op een bankje. “Thuis heb ik vier meiden. Waarvan er drie kinderen hebben. Mijn man zit ook thuis. Hij is niet legaal op het eiland, maar hem laten registreren gaat niet zo makkelijk. Hier heb ik geen geld voor,” legt de vrouw haar situatie uit. “Ik ben de enige die geld kan verdienen want mijn kinderen moeten naar school. Daarnaast moeten ze voor zichzelf en hun kinderen zorgen. De vaders zijn jongens met wie ze zijn meegegaan, omdat zij mijn dochters dingen als voedsel beloofden. Nadat ze zwanger raakten, stonden ze er alleen voor.”

Bedrogen en bestolen
De kranten staan regelmatig vol met berichten over de aanpak van armoede. Onderwijs en voorlichting noemen ze als mogelijke oplossing. De meningen over wat armoede is, zijn op straat echter verdeelt. Over de aanpak valt daardoor ook te twisten. “Volgens mij kennen vooral de oudere mensen op het eiland armoede”, vertelt een 57-jarige winkelmedewerkster. “Deze mensen geven dit alleen niet aan omdat ze zich schamen. Ze verschuilen zich achter hun gordijnen en hebben het vertrouwen in de samenleving verloren.” Volgens de medewerkster moet er bij deze mensen aangeklopt worden om ze te vragen wat ze nodig hebben. “De mensen zijn te wantrouwend geworden om zelf hun zegje te doen. Te vaak zijn ze bedrogen en bestolen. De hulp moet naar ze toe komen.”

Vertrouwen
De regering heeft al vaker gesproken over de aanpak van armoede op het eiland. Maar het heeft nog een lange weg te gaan. Volgens mensen op straat komt dit, omdat er geen continuïteit in de aanpak zit. Hun vertrouwen in de regering neemt hierdoor af. “Veel kinderen krijgen van de ouders geen eten mee naar school, omdat hier geen geld voor is.” Geeft een 59-jarige moeder van twee kinderen als voorbeeld. “De kinderen die wel eten meekrijgen moeten dit van de juffen verdelen. Hier worden hun ouders weer boos over. De regering heeft daarom een tijdje terug besloten alle scholen van voedsel voor hun leerlingen te voorzien”, legt de moeder uit. “Helaas werd hier misbruik van gemaakt door sommige mensen. Geld werd in eigen zakken gestoken en toen heeft de regering alles maar weer stop gezet. Er is te veel corruptie.”

Duidelijke voorstellen
”Armoede is er alleen voor de werkenden”, bemoeit een passerende vrouw zich met het gesprek. “Werk is er genoeg te vinden. Je verdient alleen te weinig om van rond te komen. Daarom moet het salaris omhoog. Hiermee verminder je het aantal arme mensen op het eiland”, zegt ze vastbesloten. “De regering moet daarnaast laten zien waarvoor ze staat. Ze moet met duidelijke voorstellen komen en zichzelf hierin bewijzen. Het is zeker dat er iets moet gebeuren, want met Curaçao gaat het nu niet goed.”

www.versgeperst.com