• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) weigert als enige om het voorlichtingsboekje van Papia KuMi onder de middelbare scholen te verspreiden. Het is de bedoeling dat het voorlichtingsboekje onder ongeveer 6700 scholieren van de vsbo, havo en vwo wordt verspreid.

In het voorlichtingsboekje staan de honderd meest gestelde vragen en antwoorden van de gratis telefoonlijn Papia KuMi. In het boekje worden vragen beantwoord over onder andere seksuele relaties, seksueel overdraagbare aandoeningen en abortussen. Papia KuMi moest 21 mei noodgedwongen de stekker uit de telefoon trekken, maar om de bewoners op Curaçao toch te informeren hebben zij nu het boekje met de honderd meest gestelde vragen gemaakt.

Statistiek
De statistieken van de organisatie gaven aan dat de meeste vragen aan de telefoonlijn gingen over anticonceptie, zwangerschap en abortus, maar ook over hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. 54% van de bellers bestond uit vrouwen met de gemiddelde leeftijd van 23 jaar. De gemiddelde leeftijd van de mannelijke beller was 27 jaar.

Bot en ongenuanceerd
De productie van de 10.000 voorlichtingsboekjes kostte ongeveer 54.000 gulden. De voorzitter en de directeur van het RKCS vinden dat kwesties als homoseksualiteit, abortus en anticonceptie niet kunnen in een dergelijk boekje. Volgens hen is de taal in het boekje bot en ongenuanceerd.

Basale vragen
Volgens de projectcoördinator Thirza Steward en preventiecoördinator Yardene Donkers van Papia KuMi gaat het in het boekje om ‘basale vragen’. Tevens melden zij dat op de Curaçaose middelbare scholen nauwelijks tot geen ander materiaal voorhanden is. De boekjes zullen dit schooljaar onder de scholieren van middelbare scholen worden verspreid. De RKSC heeft ingestemd dat er vijf exemplaren beschikbaar zijn per RKSC-middelbare school.

www.versgeperst.com