• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – John Baselmans heeft een nieuw boek op de markt gebracht: ‘Makamba. Het handboek voor de Makamba’s.’ Het boek is bedoeld als een soort inburgeringcursus voor de aankomende eilandbewoners. Makamba is het 39e boek van Baselmans, zijn veertigste is in de maak.

“Een makamba is een blanke Nederlander die op deze eilanden rondhobbelt en veelal meent alles beter te weten dan de lokale bevolking”, schrijft Baselmans in zijn boek. De schrijver is zelf ook een makamba die zijn eigen molens en kaaskoppengeboorteland verruild heeft voor het zonovergoten Curaçao.

Aanpassen
“Wat ik wil zeggen met dit boek is dat je je als makamba moet aanpassen en niet weer een kolonie moet gaan vormen. Ik vertel in het boek mijn eigen ervaringen en belevenissen. Ik geef voorbeelden van hoe het wel en niet kan en geef ook tips waar je op moet letten als makamba”, vertelt Baselmans. Hij weet nog goed hoe het idee voor dit boek is ontstaan. “Ik hoorde een verhaal over een 6-jarig blank kindje dat tegen een lokale donkere leerkracht in de klas zei dat ze niet naar zwarte juffen hoeft te luisteren. Ze zei dat ze de juf niet zag staan en door haar heen keek. Dat heeft deze leerkracht totaal van slag gemaakt en ze is hierdoor lang uit de running geweest.”

Zwartboek Curaçao
Het veertigste boek van Baselmans heet ‘Zwartboek Curaçao’ en is naar verwachting over twee maanden op het eiland te verkrijgen. “Ik ben bezig met de laatste fase van dit boek. Het is juridisch bekeken en goedgekeurd en nu zijn we met het boek in de laatste correctieronde. In dit nieuwe boek ga ik onder andere in op de vuile politiek, bedreigingen en dwalingen op Curaçao. Dat zal zeker veel stof doen opwaaien, want het is in de lijn van ‘Geboren voor één cent’ en ‘Pech gehad’”, zegt Baselmans.

Makamba kopen
‘Makamba. Het handboek voor makamba’s’ is sinds gisteren te koop bij Mensings Caminada en Bruna voor 35 gulden. Via internet kan het besteld worden voor 11 dollar bij Amazon en Lulu, exclusief verzendkosten,

12 reacties op “Een handboek voor makamba’s”

 1. Ik woon 22 jaar op Saint Martin/Sint Maarten en ik wordt vaak vrienschappelijk aangesporken door mijn zwarte vriend(en). Ik ben wel beroofd maar dat komt omdat ik nog geen vriend van de dieven was. Nadat een me met een tang op mijn gezicht (bijna dood) sloeg toen ik hem stopte die tang te stelen (kreeg binnen in de wang iets genaaid in de emergency room en had nog maar de helft van mijn bloed dat was anders niet te stoppen) Hij bood excuses aan en is erg aardig nu. Respect moet je verdienen dat krijg je anders niet. 11 maanden in een Franse gevangenis hielp ook respect te krijgen onder de arme onderddrukten. Hier op SXm kan het bijna niet erger. een heerlijk goddeloze plek op aarde.

 2. Ik zie het zo;…Makamba is gewoon een woord dat gebruikt wordt zoals het uitkomt, er zijn mensen die het gebruiken om aan te duiden dat het over een blanke/nederlander gaat zonder negatieve bedoelingen, er zijn mensen die het minachtend gebruiken, en er zijn mensen die het gebruiken zonder er bij na te denken…

  Ik (als Makamba die 27 jaar op Curaçao woont) heb me iig nooit aangesproken gevoeld, what’s is in a a name?

  En wat dhr. Basselmans betreft, vind ik dat hij veel goed doet, en zaken naar buiten brengt die anders onder de mat worden geschoven….

 3. Al de negatieve reacties over dit boek maakt het voor mij nog interessanter om het boek te gaan lezen.

  Grappig , hoe alle mensen op hun achterse poten gaan staan over het woord Makamba, terwijl het woord Neger (misschien ook interessant om naar de oorsprong van het woord Neger te zoeken) dagelijks in Nederland gebruikt wordt, wat zeer denigrerend is en laten we al helemaal niet beginnen over het 5 december feest waar niemand over mag zeggen dat het een zeer racistisch feest is.
  BTW: Ik kan me herinneren dat vorig jaar in Nederland het boek van Robert Vuistjes wat bekritiseerd werd door zwarte mensen in Nederland door negatieve toon over zwarte vrouwen uit de Bijlmer ook door met name Nederlanders gezien werd als gezeur van zwarte mensen in Nederland.

  Waar gaat het voorbeeld over de zwarte juf over?? Kan iemand dit even vertellen? Gezien het feit dat ik het boek nog niet gelezen.

 4. Ik heb het boek “makamba” gelezen en het verwoordt precies wat wij hier denken over de nederlanders. Hr. Baselmans heeft dat perfect kunnen verwoorden!
  Mijn compliment.
  Over de gebeurtenisl van de donkere onderwijzeres heb ik ook in het radioprogramma ‘mamita’ gehoord. Gewoon ergggg pijnlijk!

 5. waarom al dit negatieve gebrabbel over een boek dat Nederlanders juist beter leert integreren?

  het lijkt wel of jullie zo de pest hebben aan Nederlanders, dat integratie bij voorbaat al is gedoemd te mislukken……en dat ligt dan zeker niet aan degene die zich juist WIL aanpassen!

  met vriendelijke groet,
  een makamba die hier al ruim 4 jaar tot volle tevredenheid woont en werkt.

 6. dat nou net de heer baselmans met dit boek komt. als ik iemand Curacao niet begrijpt is dat deze mijnheer. Hopelijk verdiend deze mijnheer voldoende centjes om een enkel reis ergens anders te boeken. wat een zielig figuur is dit

 7. Wat een onzin dat het woord makamba “vriend” zou betekenen. Daar is het woord swa voor, of vriend. Makamba krijg je hier altijd op een valse manier naar je hoofd geslingerd en daarom denk ik dat u dit stuk eens moet lezen: http://www.kitlv-journals.nl/index.php/nwig/article/viewFile/4521/5288 over de oorsprong van het woord Makamba. Niet veel goeds…

  Misschien is Baselaar zelf en typische “makamba” die zich overal tegen aan bemoeit en oh zo graag vermeende misstanden in de samenleving aan de kaak wil stellen. Dat is nou precies waarom de Caribische nederlanders zo’n hekel hebben aan “ons”, Europese nederlanders.

  Gewoon, go with the flow, pas je aan, maar laat je NOOIT uitschelden voor makamba of discrimineren omdat je een lichte huidskleur hebt!

 8. Als ik zo de reacties lees heeft men het boek NIET gelezen, echter iets gehoord of alleen de beknopte inhoud/uitleg van John Baselmans.
  Daarbij Heer F. Janssen ga eens via google op zoek naar het woord Makamba, U zult versteld staan wat het in werkelijkheid betekend. Ik vat het niet op als een scheldwoord maar gewoon als VRIEND.
  John zet zich op alle fronten in tegen onrecht, fouten bij justitie, corruptie en ga zo maar door. Zonder alle reacties van John waren er geen directe resultaten. Misken hem niet. Zijn doel en karakter zijn oprecht en zeer begaan met Curacao.
  En ach Meneer Fred Janssen zelfs een Curaçaoënaar neemt het op voor een Nederlander als hij/zij ziet dat hem onrecht word aangedaan. Ik heb het met eigen ogen gezien en ook nog aan levende lijfe zelf ondervonden.

 9. Ach, de heer Baselmans manifesteert zich weer eens als relnicht (oeps, ik discrimineer). Misselijkmakende stemmingmakerij. De man lijdt ontegenzeggelijk aan zelfoverschatting en onanisme. Vindt zichzelf he-le-maal geweldig. Weet meneer Baselaar dan niet dat Curaçaoënaars elkaar onderling ook behoorlijk discrimineren? Hoe lichter de huidskleur, hoe hoger de status? Inderdaad, een smakeloos, smakeloos en opruiend initiatief, dit boek van de arrogante betweter.

 10. Ik ben het zoooooo met jullie eens!! Niks meer aan toe te voegen!

 11. Helemaal eens met de heer Janssen,

  De discriminatie van “makambas” (Wat een titel zeg, stel je voor dat iemand in Nederland een integratie-boek voor Antillianen schrijft met als titel “Nikker”) op dit eiland is ernstig te noemen.

  Het eiland zou meer behoefte hebben aan een boek dat juist de vele negatieve vooroordelen van de Europese Nederlanders die onder de Caribische Nederlanders leven ontkracht, zodat er wat meer onderlinge acceptatie ontstaat in plaats van al die haat die we dagelijks tegenkomen in winkels, het verkeer, in de media en op straat.

  Ik vind het echt een schandalig initiatief, dit boek.

 12. Meneer Baselmans doet zijn naam eer aan: hij baselt. Ik geloof helemaal NIETS van dat zwarte juffen verhaal. Baselmans probeert een veel gehoord vooroordeel dat Makamba’s (wat trouwens al een scheldwoord is) rascistisch geboren worden, te gebruiken om zich dichter aan de boezem van de creool te drukken . Alsof rascisme een genetisch gebrek of ziekte is dat gekleurde mensen op een of andere manier niet in zich dragen (zelfs 6 jarige blanke kindertjes zijn ermee besmet). Feit is dat vooral en met name blanke mensen om hun huidkleur in Curacao worden aangevallen en gediscrimineerd (o.a. juni 2008). Is het niet zo dat veel Curaçaoënaars niet alleen de andere kant uitkijkt, maar er zelfs genoegen in schept wanneer een Makamba bedreigt, beroofd of in elkaar getrapt wordt? Di-nos-e-ta…