• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – John Baselmans heeft samen met zijn vrouw veel gezien en gehoord over kinderleed op de Nederlandse Antillen. Hij besloot zijn bevindingen op papier te zetten om het inzichtelijk te maken. Zijn doel is om het probleem aan te pakken en te zorgen voor een goede toekomst voor de lokale kinderen.

Het boek ‘Geboren voor één cent. Kinderleed in de Nederlandse Antillen’ bevat 48 hoofdstukken en is verdeeld in vier delen. In het eerste deel komen verschillende kinderen aan het woord met elk hun eigen verhaal. Na dit deel heb je als lezer een goed beeld van wat er zich zoal afspeelt op de Nederlandse Antillen aan kinderleed. In de volgende hoofdstukken wordt er ingegaan op de jeugd, het heden en de toekomst van de kinderen. Baselmans sluit zijn boek af met een aantal mogelijke oplossingen voor het grote probleem.

Waargebeurd
Onderwerpen als incest, mishandeling, drugs, criminaliteit, homoseksualiteit, loverboys en ziekten komen aan bod. De verhalen worden verteld door kinderen en verzorgers. “Alle verhalen in het boek zijn meegemaakt door mijn vrouw en mij, op één na. Twintig jaar lang hebben we ongeveer vijftig kinderen opgevangen en geprobeerd hen te begeleiden in hun leed. We moesten hier noodgedwongen mee stoppen door ziekte en uiteindelijk het overlijden van mijn vrouw”, vertelt Baselmans.

Schuld
Het leed werd na het overlijden van zijn vrouw niet minder en dus besloot Baselmans actie te ondernemen. “Ik begon met mensen te bellen die ik ken uit het werkveld. De verhalen die ik te horen kreeg waren nog steeds om te janken. Ik ben meteen begonnen met schrijven. Het boekje was in drie maanden klaar”, zegt Baselmans. Het boek is niet bedoeld om met een beschuldigende vinger naar iemand te wijzen, maar het is een noodkreet aan Nederland en bedoeld om instanties en de politiek wakker te schudden. “Ik heb veel slapeloze nachten gehad tijdens het schrijven. Ik vond het moeilijk dat mijn hart en ziel en dat van mijn vrouw zo op papier werden gezet. Hierdoor kwamen alle oude wantoestanden boven”, aldus de schrijver.

Interesse in het boek?
‘Geboren voor één cent. Kinderleed in de Nederlandse Antillen’ is voor Nafl. 32,50 te koop bij Bruna en Mensings Caminada. Via internet is het ook te verkrijgen via Amazon en Lulu. “Via mijn website is het boekje gratis te downloaden. Dat is inmiddels al 55.000 keer gedaan,” besluit Baselmans.

 

De cover van ‘Geboren voor één cent. Kinderleed in de Nederlandse Antillen.’


3 reacties op “‘Geboren voor één cent’”

 1. Het boek is in het buitenland alleen via internet te bestellen.
  Zowel Amazon – Google en Lulu bezorgen het binnen enkele dagen aan je deur.

 2. Wout, het is wel ‘op’ het eiland, maar daar de Ned. Antillen een ‘land’ is , is dat ‘in’.

 3. Altijd gedacht dat het ‘op’ ipv ‘in’ de Nederlandse Antillen was..

  Anyway. Is het boek ook in Nederland verkrijgbaar (als fysiek boek dus)?