• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

dushi-en-wendy-tnAMSTERDAM – Nederland wordt zaterdag voorgesteld aan een hele speciale Curaçaose dame! Of is ze nou toch een Nederlandse? Presentatrice Wendy van Dijk heeft zich om laten toveren tot de Curaçaose Lucretia Martina om bekende Nederlanders in de maling te nemen.

Een paar jaar geleden was Wendy van Dijk op de Nederlandse televisie te zien met haar typetje Ushi Hirosaki. Vermomd als een Japanse journaliste nam ze tijdens interviews bekende Nederlanders in de maling en later waren ook internationale sterren het haasje. Maar na een tijdje was Ushi zo bekend, dat ze niemand meer kon foppen. Na een afwezigheid van zeven jaar vond Van Dijk het tijd voor een nieuw leven voor haar typetje. Maar het moest wel meer worden dan alleen Ushi. “Voor een ander programma hebben we een paar keer opnames op Curaçao gemaakt en hier raakte ik ‘besmet’ met het accent. Ik kon het dagenlang blijven lullen! Toen begon het idee voor Lucretia en voor het nieuwe programma Ushi & Dushi.”

Lucretia Martina
De nieuwste creatie van Van Dijk is de Curaçaose sterreporter Lucretia Martina. Voor TéléCuraçao presenteert zij al jarenlang het weer vanaf de mooiste plekjes op het eiland (“Ik ga jullie vertellen over het weer van morgen… Precies hetzelfde als het weer van vandaag”). Maar Lucretia is toe aan een nieuwe uitdaging: ze wil Nederland veroveren! Van Dijk: “Het is fantastisch om als Lucretia door het leven te gaan. Ze heeft een heel uitbundig karakter en ze zegt alles wat in haar opkomt.” En mede door die loslippigheid loopt ze tijdens haar ontdekkingstocht door Nederland tegen de vreemde gewoontes aan van die Makambas.

wendy-en-vlaggetjes
Foto: Nick Renders

Transformatie
Voor Van Dijk de straat op kon als Lucretia, moest ze eerst een transformatie ondergaan. Ze werd onder handen genomen door het team dat ook de karakters voor Lord of the Rings maakte. Iedere keer moest ze drie uur opgedoft worden voor ze helemaal klaar was. Van Dijk moest een dikmaatpak aan en het masker van Lucretia is gebeeldhouwd in siliconen. “En toen liep ik daar met 30 graden over het strand op Curaçao. Het was niet te harden”, lacht ze.

Ontvangst
Bang voor slechte ontvangst op Curaçao is de presentatrice absoluut niet. “Eigenlijk laten we in het programma alleen maar zien hoe fantastisch het leven is op Curaçao! De mensen maken zich niet zo druk als de meeste Nederlanders. En daarom maak ik me ook minder druk om mijn accent. Volgens sommige mensen praat ik met Surinaams accent, maar dat doet niets af aan het typetje. Ik spreek ook geen Japans als ik Ushi speel. Het programma is positief en eigenlijk worden alleen de positieve kanten van Curaçao belicht. Niemand heeft er baat bij om iets slechts over het eiland te laten zien.”

TéléCuraçao
Overigens heeft Van Dijk echt contact gehad met TéléCuraçao. “Ik heb daar zelfs nog een contract getekend als weervrouw”, grapt de presentatrice. Maar of het programma ook op Curaçao uitgezonden gaat worden, durft de presentatrice niet te zeggen. “Daar moeten we nog even contact over hebben met TéléCuraçao”, besluit ze met een knipoog.

foto-ushidushi-nick-van-ormondt
Foto: Nick van Ormondt

6 reacties op “Weervrouw TéléCuraçao gaat het maken in Nederland”

 1. Heeft de weerman commentaar op de weervrouw Lucretia Martina?: Als collega kun je eigenlijk geen commentaar hebben op je collega, maar….; ik heb moeite met haar teksten waarin ze de Curacaose vrouw neerzet als een dommertje, daar herken ik de Curacaose vrouw echt niet in. Het gezicht van Lucretioa vind ik iets hebben van een mislukt karnavalsmasker. Wendy moet er eigenlijk maar mee stoppen, denk ik zo. Zij kan er verder toch geen plezier aan beleven. Ze maakt vooral zich zelf maar ook Curacao echt heel erg belachelijk. ( Tussen twee haakjes: ik vind Wendy van Dijk wel vreselijk mooi.)

  Respect:

  We kennen het woord respect op Curacao heel goed en iedereen houdt zich daar aan, Wendy van Dijk is in de rol van Luretia is eigenlijk respectloos, ze gebruikt woorden en toespelingen die typisch Nerderlands zijn, dat doen wij hier op Curacao echt niet zo , in ons taakgebruik op Curacao zijn we netter en hebben we respect voor elkaar. Wendy van Dijk had zich beter moeten voorbereiden.

  Sorry: als kollega’s onder elkaar; hopenlijk kan Wendy van Dijk iets van mij leren.

  Top

 2. Toonchi de Weerman van Curacao:
  De Weerman van Curacao vertelt dagelijks dat het gisteren, vandaag en morgen mooi strandweer is op Curacao.
  Misschien in de nacht of de vroege morgen een regenbui, maar overdag tussen de 28 en 32 graden, heerlijk weer, prima strandweer elke dag.
  365 dagen per jaar is het constant zomer, Curacao een geweldige vacantiebestemming.
  Groeten van Toonchi De Weerman op Curacao.

  De weerman van Curacao Blooper
  http://www.youtube.com/watch?v=qtPtD02d_wo

  De Weerman van Curacao en Delifrance
  http://www.youtube.com/watch?v=y2fmf8NjjQ0

  David Letterman and sex with my employees
  http://www.youtube.com/watch?v=wWi4gSjkl-M

 3. Wendy is leuk , Ushi is erg leuk en Lucretia is buitengeWoon fantastisch. GeWoon volhouden Wendi.

 4. Ik vind “”dushi “” een plat, oppervlakkig, dom , platvloers en bovendien beledigend programma voor de Curacaoenaar, de Surinamer enTelecuracao.
  Reclame voor Curacao is het alles behalve
  RTL heeft zich op geen enkele wijze verdiept in de cultuur en gewoonten van de Curacaoenaar.M.A.W.
  RTL heeft laten zien lak te hebben aan de Curacaosche mentaliteit.Ik ben er van overtuigd dat Curacao “”dushi”” niet omarmt, zoals Lucretia/Wendy
  zelf op TV heeft beweerd.

 5. I love Wendy van Dijk.. Ik ben echt benieuwd hoe ze deze Lucretia gaat klaar spelen.. Ushi was geweldig

 6. Leuk stuk Nick!! Jij mag duidelijk de leuke dingen voor Versgeperst in Nederland!! haha.
  Wendy