• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Amsterdamse fotografe Ilse Frech heeft vier maanden lang foto’s gemaakt op Bonaire en Curaçao voor Document Nederland, de jaarlijkse foto-opdracht van het Rijksmuseum en het NRC Handelsblad. Ruim vijftig van haar foto’s zullen een aantal maanden worden tentoongesteld.

De tentoonstelling die de naam ‘Zjeitu’ (vrij vertaald als geestkracht of energie) draagt, vindt plaats van 24 september tot en met 9 januari in de Kunsthal in Rotterdam. Elk jaar wordt er voor de foto-opdracht een actueel maatschappelijk thema gekozen. Dit keer zijn de Nederlandse Antillen aan de beurt vanwege de staatkundige vernieuwingen.

Mooie plaatjes
De fotografe verbleef vier maanden op Bonaire en Curaçao om hier veel mooie plaatjes te schieten. Tijdens de expositie zijn de vijftig mooiste foto’s te zien. Frech heeft de cultuur van de eilanden op allerlei verschillende manieren vastgelegd. Zij heeft onderdelen zoals het gezinsleven, mensen in functie, de mannengemeenschappen, het uitgaansleven en de consumptiecultuur gefotografeerd. Ook maakte de Amsterdamse portretten van sterke persoonlijkheden en heeft zij het rauwe en mystieke landschap van de Antillen op de gevoelige plaat vastgelegd. De geschiedenis geeft Frech weer met beelden van slavenhuisjes, zoutpannen en plantages. 

Zilveren camera
Frech is bekend geworden met haar portretten van jonge moslimvrouwen in Parijs. Hierover is ook een boek verschenen. Zij laat op een poëtische manier met haar fotografie de mensen hun verhaal vertellen. Frech heeft tweemaal de ‘Zilveren Camera’, een prestigieuze prijs voor fotograven, gewonnen. Haar werk is over de hele wereld te zien in verschillende tentoonstellingen en op festivals. 

Onderwijsproject
Leerlingen van zes klassen van middelbare scholen hebben deelgenomen aan een onderwijsproject dat is georganiseerd door het Rijksmuseum. De leerlingen hebben zich tijdens het project beziggehouden met de Antilliaanse cultuur in Nederland. Het resultaat hiervan wordt naast de foto’s van Frech tentoongesteld in de Kunsthal in Rotterdam. Voor meer informatie kun je de website van de Kunsthal bezoeken.


Darlene Gosepa & Deshaune – Seru Fortuna – Ilse Frech

www.versgeperst.com