• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In 1984 startte het zomercarnaval op initiatief van een groepje Antillianen als een klein feest. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot één van de grootste zomerfeesten van Nederland met jaarlijks bijna een miljoen bezoekers. Dit keer heeft het Rotterdamse carnaval een Antilliaanse queen.

Vrijdagavond begint het carnavalsfeest officieel, maar donderdag kunnen de liefhebbers zich al opwarmen tijdens de pre-party. Zaterdag is het tijd voor de 26e stratenparade. Hieraan doen 2000 enthousiastelingen mee in 35 verschillende groepen. Het parcours door de straten van Rotterdam is bijna zeven kilometer lang, dus dat belooft heel wat uurtjes vrolijke, dansende en zingende deelnemers achter elkaar.

Ontstaan
Een groepje Antilliaanse carnavalsliefhebbers richtte 26 jaar geleden Stichting Antilliaans Zomercarnaval op. Zij wilden laten zien hoe carnaval in Nederland gevierd moet worden. Al in de jaren ’60 vierden Antilliaanse studenten carnaval in de straten van Rotterdam en in 1984 werd het zomercarnaval een officieel festival in Nederland. Sindsdien trekt het evenement jaarlijks honderdduizenden mensen aan en staat het garant voor vrolijke en kleurrijke optochten met Caribische kostuums en praalwagens. Zaterdag kun je naast de straatparade ook genieten van een Caribische markt, diverse live optredens, salsademonstraties en workshops.

Antilliaanse carnavalsqueen
De 29-jarige Laila Blancheville is gekozen tot ‘Queen Ortel Zomerfestival’. Zij zal zaterdag met haar groep de carnavalsstoet aanvoeren. Tijdens het carnaval op Sint Maarten in februari volgend jaar zal de queen er ook bij zijn. 

Video van RTV Rijnmond

www.versgeperst.com