• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In de schoolvakantie kun je je goed vermaken in de Openbare Bibliotheek. Je kunt hier naast het lezen van boeken, tijdschriften en kranten ook mooie prijzen winnen en meedoen aan de specials die aangeboden worden.

Viola Sagredo-Statia is hoofd van de buitendienst (bibliobussen en schoolmediatheek) en vertelt wat er voor de jonge leden van de bibliotheek te doen is: “Er is een prijsvraag voor kinderen tussen de 9 en 13 jaar waarbij hele mooie prijzen te winnen zijn. De hoofdprijs is een laptop. We hebben vijftien Afrikaanse verhalen uit verschillende boeken gezocht en daar vragen bij bedacht. De kinderen kunnen deze verhalen lenen en de daarbij behorende vragen beantwoorden op een formulier. Deze moet uiterlijk op 28 juli worden ingeleverd om mee te dingen naar de prijzen.”

Bibliobus
In de bibliobussen is ook een speciale actie. Hier kunnen leden van 8 tot en met 17 jaar een onbeperkt aantal boeken lenen. Deze actie duurt tot en met 31 augustus. “In de bus kunnen leden ook meedoen aan de prijsvraag. We hebben hier een map met alle vijftien Afrikaanse verhalen bij elkaar. De kinderen kunnen deze dan in één keer lenen en mee naar huis nemen. Dat is een voordeeltje van de bus, omdat die maar eens per drie weken de wijken aandoet. In de bibliotheek zelf kunnen kinderen bijvoorbeeld vijf verhalen per keer meenemen”, vertelt Sagredo. 

Volwassenen
De manager van de afdelingen Jongeren en Volwassenen, Miroushka Trapenberg, laat ons weten dat de gebruikelijke activiteiten, zoals de computerlessen op dinsdag, in de zomer gewoon doorgaan en dat er daarnaast een aantal specials worden aangeboden. “Zaterdag 17 juli is er van 10:00 tot 12:00 uur een voorlichtingsbijeenkomst over het oprichten van een leesclub. Verder hebben we in de hele maand juli de actie dat leden twee keer zoveel mogen lenen als normaal en de leentermijn is verlengd van drie naar vijf wijken. Zo kunnen mensen lekker veel boeken meenemen die zij op hun gemak kunnen lezen. Een dvd’tje huren kost deze hele maand slechts 1 gulden.”

Ontmoetingsplaats
“Wij hebben als bibliotheek ook een hele belangrijke sociale functie. We zijn een ontmoetingsplaats voor veel mensen. Donderdag hadden we hier nog een bruidspaar die foto’s kwam maken in de bibliotheek. Zij hadden elkaar hier leren kennen en wilden op hun trouwdag foto’s maken bij hun ontmoetingsplaats. Zo zie je maar, de bibliotheek is er voor de hele familie, maar je familie kan hier ook beginnen!”, lacht de manager.  

Vrijwilligers
Tijdens de schoolperiode wordt de bibliotheek ook altijd druk bezocht. Trapenberg vertelt dat vooral jongeren die het minder goed hebben gebruik maken van de computers en internet om hun verslagen voor school te maken. De bibliotheek zoekt nog vrijwilligers die hen wil ondersteunen bij activiteiten en bij het helpen van de jongeren op de computer. Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kun je contact opnemen met het telefoonnummer 434 52 00. 

www.versgeperst.com