• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vrijdag is ‘Dia di Himno i Bandera’, oftewel de Dag van het Volkslied en de Vlag. In 1984 is 2 juli officieel uitgeroepen als feestdag. Elk jaar wordt gevierd dat in 1951 de Eilandsraad voor het eerst bij elkaar kwam. Vrijdag worden er de hele dag allerlei festiviteiten georganiseerd, Versgeperst.com zet ze op een rijtje.

In de ochtend staan er een aantal officiële plechtigheden op het Brionplein op de agenda. Ook in ‘Parke Himno i Bandera’ (Park van het Volkslied en de Vlag) in Barber staan plechtigheden gepland. Het officiële gedeelte is vanwege de WK-kwartfinale tussen Nederland en Brazilië ingekort en zal al om 10:00 uur klaar zijn. Op veel plekken wordt vrijdag de Curaçaose vlag uitgehangen.

Vrijmarkt
De gehele dag is er vrijmarkt. Er zijn vijf plekken in Willemstad waar er plaatsen beschikbaar zijn voor de markt: voetbalveld Willibrordus, buurtcentrum Brievengat, Plasa Julio Henriquez, Park Leyba en de Breedestraat in Otrabanda.

WK-wedstrijd
Om 10.00 uur start de kwartfinale tussen Nederland en Brazilië. De wedstrijd kun je op verschillende plekken bekijken.

Renaissance en Riffort
Rondom het Renaissance hotel en het Riffort zijn vanaf 10.00 uur allerlei activiteiten voor jong en oud te beleven. De kinderen kunnen genieten van gratis spelletjes, een springkussen en een verhalenverteller. Ook kunnen zij zich laten schminken en meedoen aan een minicursus handvaardigheid of zumba. Voor de volwassenen worden er presentaties gegeven door onder andere de pianist Gino Coelho. Verder zijn er diverse muziekoptredens en allerlei kraampjes. In het Riffort zijn stands waarbij je informatie kunt krijgen over de geschiedenis van de cultuur en kunt leren zakdoekvouwen.

Bikertour
Motorclub Easy Riders organiseert om 11.00 uur een bikertocht richting Banda Bou. Om 17.00 uur vindt op de Kleine Werf de sluitingsceremonie en prijsuitreiking plaats.

Carnaval Casino
Om 14.00 start hier een bingo waarbij mooie prijzen te winnen zijn. Vanaf 12.00 uur kun je bingokaarten kopen. De eerste twintig personen die gekleed zijn in de kleuren van de Curaçaose vlag of traditionele klederdracht aan hebben, krijgen twee kaarten voor de prijs van één. Gedurende de dag worden er gratis hapjes uitgedeeld en om 16.00 uur is er een muziekoptreden.

Ter ere van
Het Joods Museum heeft ter ere van de Dag van de Vlag een educatieve tentoonstelling over de geschiedenis van de vlag. De tentoonstelling is bedoeld om meer respect voor de vlag te krijgen en is nog de hele zomervakantie te bekijken. Op Dia di Bandera zelf is het museum gesloten.

Albert Heijn heeft in de aanloop naar Dia di Bandera een markt opgesteld waar allemaal lokale producten te verkrijgen zijn. Albert Heijn is vrijdag dicht.

Nederland
Ook in Nederland zijn er komend weekend allerlei activiteiten rondom de Curaçaose Dag van de Vlag gepland. Zo verplaatst de Antilliaanse sfeer zich zaterdag even naar Nijmegen. De officiële opening van het feest wordt hier gedaan door Marcel van de Plank, gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen. Het feest is behalve voor Antillianen ook bedoeld voor mensen die meer wil weten over de Nederlandse Antillen en zin hebben in een tropisch feestje. De Caribische sfeer verhuist daarna op zondag onder andere naar Rijswijk. Hier staan allerlei kraampjes en worden er muziekoptredens en modeshows gehouden.

www.versgeperst.com