• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De opvoeding van je kind en werken terwijl je jong bent. Dit gaat moeilijk samen. Voor tienermoeders op Curaçao biedt stichting Vrouwenzaken hulp. Vandaag begint er een cursus van een jaar voor 40 jonge moeders.

”Voor de meiden die hier komen, is het leven zwaar. Ze hebben geen opleiding gedaan en nauwelijks werkervaring”, legt Rudseline Marchena uit. Zij coördineert de meiden samen met een stagiaire. “Soms krijgen ze wel een baantje aangeboden. Het werk houden ze alleen niet langer dan drie dagen vol. Dit is omdat ze niet weten wat werken is. Het opvoeden van een kind is ook nieuw voor de meesten”, aldus Marchena.

Opleiding
Via mond-tot-mondreclame heeft Vrouwenzaken de tienermoeders verzameld. “In totaal zijn er 40 vrouwen geselecteerd. Ze zijn tussen de 18 en 27 jaar oud. Het aantal kinderen dat ze hebben ligt tussen de één en vijf”, vertelt de 24-jarige Janneke Olthof. Zij is een stagiaire bij Vrouwenzaken en werkt tien maanden mee aan dit project. “De eerste zes weken bestaan uit een motivatiecursus. Daarna krijgen ze vakken als schoonmaken en tuinieren. Wanneer ze hier klaar zijn, hebben ze een opleiding afgerond voor verschillende banen”, vertelt Olthof.

Derde keer
Ban Bria Riba Bo Mes Pia, schitteren op eigen benen, is de naam van het project. “Het is de derde keer dat we van start gaan. Tijdens het project lopen de vrouwen een stage. Uit de groep van vorig jaar vond het merendeel via de stage een baan”, vertelt de zeer betrokken Marchena. “De jonge vrouwen hebben zoveel meegemaakt. Ik ben nu 49 jaar, deze levensjaren stellen niets voor in vergelijking met wat deze jonge vrouwen nu al hebben meegemaakt.”

Iedere dag
Iedere ochtend rijden er een aantal busjes over het eiland die de vrouwen oppikken. De jonge vrouwen die ondergedoken zitten, worden op geheime punten opgehaald. Vrouwenzaken subsidieert een kinderopvang voor de vrouwen. Het is aan hen zelf om iedere dag weer mee te doen. “De vrouwen stellen hun eigen regels op. Hier hebben wij respect voor. Wij bieden de hulp aan, maar de jonge moeders komen alleen als zij dat willen”, aldus Marchena.

www.versgeperst.com