CURAÇAO – Het legendarische verhaal van ‘De dood en de zee’ uit 1994 is in een Caribisch jasje gestoken. Deze maand wordt de voorstelling in Nederland vertolkt in het Papiaments onder de naam ‘Morto i Laman’. Curaçaose toneelspelers reisden af om de Hollandse zeemansromantiek te voorzien van Caribische passie.
Het verhaal van De dood en de zee is één van de successen van Het Volksoperahuis in Amsterdam. In september 2009 reisde het gezelschap van Het Volksoperahuis af naar Curaçao om een intenstieve samenwerking aan te gaan met Teatro Luna Blou. Uit deze samenwerking is een hernieuwde versie van De dood en de zee tot stand gekomen die is aangepast aan de Caribische situatie.
Het verhaal
Het tragische verhaal is gebaseerd op de eeuwenoude legende van ‘De Vliegende Hollander’, het spookschip van kapitein Van der Decken dat ten onder gaat tijdens een zware storm. Actrice Sheila Payne neemt de rol van verteller op zich. De vertellingen in het Papiaments worden afgewisseld met Nederlandstalige liedjes. De liederen worden gezongen door een Nederlands-Antilliaans gospelkoor van het Dutch Gospel Arts Institute.
Voorstellingen
Morto i Laman ging in oktober op Curaçao in première in theater La Tentashon. Nu staat de cast van 4 tot en met 20 juni in diverse theaters in Nederland. Ini Statia is een goede vriendin van Sheila Payna en vertelt: “Er zijn nu optredens geweest in Rotterdam en Amsterdam. Het publiek heeft ervan genoten. Aankomend weekend staat de voorstelling op het Oerolfestival op Terschelling.”
Culturen
Het Volksoperahuis wil graag onderzoeken wat culturen van elkaar onderscheidt en wat ze verbindt. In drie jaar tijd willen zij drie vroegere koloniën van Nederland aandoen. De eerste is Curaçao, Indonesië staat daarna op het programma en als laatste wil de cast afreizen naar Suriname.