• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De kleindochter van de bijna 100-jarige Josepha kwam vrijdag in de uitzending van het Nederlandse programma Vermist. Zij zocht haar oom Ruben Martis voor de familiereünie voor de honderdste verjaardag van oma ‘Chepa’. Het programma ging op zoek naar de vermiste Martis. 

Josepha woont al haar hele leven op Curaçao. Zij is moeder van twee kinderen, Pascual en Ruben. Pascual heeft jaren geleden zelfmoord gepleegd en liet vijf kinderen achter. Josepha nam de zorg van de kleinkinderen op zich. Haar andere zoon vertrok in 1966 naar Nederland en heeft het contact met zijn familie verbroken. Josepha is al bijna een eeuw oud, maar nog steeds is zij er mentaal en fysiek goed bij. Haar grote droom is dat zoon Ruben erbij is op het verjaardagsfeest.

Honderdste verjaardag
In augustus wordt Josepha 100 jaar. Daarom zijn de kleinkinderen bezig met het organiseren van een groot familiefeest. Kleindochter Janelle heeft de hulp ingeschakeld van Vermist om haar oom Ruben Martis op te sporen. In de uitzending van afgelopen vrijdag vertelt zij: “We zijn bezig met een familiereünie voor Chepa en we missen nog maar één persoon, mijn oom Ruben. Mijn oma heeft veel verdriet dat zij haar zoon niet ziet en haar verdriet is ook ons verdriet. Ik doe er alles aan om Ruben te vinden en dit programma is een grote kans die ik met beide handen aangrijp.”

Zoektocht
De nu 73-jarige Ruben Martis groeide op bij zijn grootmoeder in de Curaçaose wijk Kwartier. In 1966 kreeg hij de kans om in Nederland te gaan werken en hij vertrok. Een aantal keer schreef hij nog een briefje en eenmaal, in 1991, bezocht hij zijn geboorte-eiland. Presentator Jaap Jongbloed ging in de Amsterdamse horeca op zoek naar Martis. Hij verspreidde foto’s en hierop reageerde een ex-collega van Martis die zijn adres doorgaf. De presentator trof Martis niet thuis aan, maar zijn buurvrouw wist te vertellen dat de Curaçaoënaar overdag altijd in de ouderensoos is. Daar vond Jongbloed de verloren zoon.

Ontmoeting
Martis was overrompeld dat zijn moeder hem zocht. “Ik ben opgegroeid bij mijn oma, dus eigenlijk is zij mijn moeder, mijn alles. Ik heb mijn echte moeder nooit gemist.” Maar op het moment dat hij deze woorden uitsprak, barstte hij in huilen uit. Martis was blij dat zijn moeder hem zocht, hij wilde graag naar haar toe op Curaçao. Samen met de programmamakers reisde Martis af naar Curaçao. Op het eiland had Martis op de pontjesbrug een ontmoeting met zijn neef en nicht die Josepha verzorgen. Thuis bij Josepha in Santa Maria vond de emotionele ontmoeting plaats tussen moeder en zoon. Josepha kon het nauwelijks geloven, met tranen in haar ogen sloot ze haar vermiste zoon in de armen.

www.versgeperst.com