• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Tambú-spelerCURAÇAO – Papi Cadeau heeft donderdag vol enthousiasme een workshop tambú gegeven. De workshop is een onderdeel van de Kulturismo week. Versgeperst.com neemt een kijkje in de wereld van tambú.

De tambú-speler geeft zijn workshop bij de vereniging Sociedad Bolivariano. De zaal is vrolijk versierd met slingers. Terwijl iedereen iets lekkers en een drankje krijgt, vertelt Papi uitgebreid met welke technieken je het muziekinstrument kunt bespelen. Hij laat ze ook stuk voor stuk horen aan het publiek. Je kunt duidelijk aan hem zien dat hij met gevoel de tambú bespeelt. De blik in zijn ogen en de sierlijke bewegingen van zijn armen zeggen genoeg.

Improvisatie
Papi vertelt enthousiast dat hij alle muziek uit zijn hoofd speelt. Gaandeweg leert hij steeds meer technieken door te improviseren op zijn muziekinstrument. Op dit moment kunnen er nog geen muziekstukken met noten worden geschreven voor de tambú. “Het is erg moeilijk om de muziek om te zetten naar noten. Op dit moment is er één tambú-speler, die de muziek probeert om te zetten in noten,” aldus Papi.

Muzikale boodschap
De tambú heeft een lange geschiedenis. “De muziek is afkomstig uit de Afrikaanse slavernij. De slaven gebruikten de tambú om vanaf verschillende plantages boodschappen aan elkaar door te geven. Ook bespeelden ze in die tijd het instrument om hun gevoelens te tonen,” legt Papi uit.

Duet
Eén jongen in het publiek heeft zijn eigen tambú meegenomen. Tijdens de workshop vraagt Papi hem om naar voren te komen, zodat ze samen een stukje kunnen spelen. In het onderstaande filmpje geeft het duo een demonstratie.

www.versgeperst.com