curacao nieuws saskia noortNog één Nightwriters-interview heb je van ons tegoed. Deze keer met derde en laatste Nightwriter Saskia Noort. Zij komt samen met Susan Smit en Christophe Vekeman vrijdag 14 en zaterdag 15 mei Curaçao veroveren met ‘Nightwriters under the Moon’. Haar Six Word Story (een compleet verhaal in zes woorden) luidt: ‘Met zijn auto keihard langs flitspalen’, zij wil graag een boek publiceren in het Japans en haar laatste boek is altijd haar favoriet. Lees meer over de bekendste Nederlandse thrillerschrijfster van dit moment.

Saskia Noort schrijft sinds begin jaren negentig columns voor allerlei tijdschriften. In 2003 debuteerde zij met de thriller ‘Terug naar de kust’, daarna schreef zij nog vier boeken waarvan ‘De verbouwing’ uit 2009 de laatste is. “Mijn eerste boek was eigenlijk ‘Babietjeskoorts’ over de geboorte van mijn zoon. Het boek is in 1995 uitgegeven. Maar ik ben pas doorgebroken als auteur met Terug naar de kust”, vertelt Noort.

Buitenland
Haar boeken zijn in meer dan vijftien landen uitgekomen. Op de vraag waarom haar werk in het buitenland zo succesvol is, reageert de schrijfster: “Ik zou eigenlijk niet weten waarom mijn boeken succesvol zijn in het buitenland, maar ze zijn ook succesvol in Nederland. Dus misschien zijn het gewoon goede boeken. Ik zou ook nog wel eens een boek in het Japans willen laten publiceren, dat lijkt me er mooi uitzien.”

Ouder worden
curacao nieuws saskia noortDe schrijfster heeft naast vijf spannende boeken ook drie columnbundels uitgegeven. Twee daarvan gaan over leeftijd: ’40, over lijf en leven van een beginnende veertiger’ en ‘Aan de goede kant van de dertig’. We vroegen de 43-jarige of zij op zag tegen het bereiken van de leeftijd van veertig. Hier antwoordt zij vastberaden op:  “Nee hoor, het is erger om het niet te worden.”

Terug naar de kust
Van Terug naar de kust is een film gemaakt die in oktober 2009 in première ging. De film is enorm goed bezocht en in vier categorieën genomineerd voor de Film1 Rembrandt Awards 2010: beste Nederlandse film, beste Nederlandse acteur, beste Nederlandse actrice en beste Nederlandse filmhitsong. De hoofdrolspeelster Linda de Mol, de regisseur Will Koopman en de producent Gijs van de Westelaken ontvingen voor de verfilming begin november 2009 al de ‘Gouden film’. “Regisseur Will Koopman wilde graag Terug naar de kust verfilmen. Ik heb wel inzage gehad in het script en overleg over de acteurs, maar zij was uiteindelijk degene die bepaalde. Ik ben heel trots op het resultaat, maar een film is altijd anders dan een boek. Ik zie het verhaal anders voor me, maar ik ben heel blij met het resultaat”, zegt een trotse Nightwriter.

Films en prijzen
Nog twee boeken van Noort worden verfilmd, De eetclub verschijnt 25 november in de Nederlandse bioscopen en van haar nieuwste boek ‘De verbouwing’ komt volgend jaar een verfilming. Will Koopman neemt de regie weer op zich en de hoofdrol hierin wordt vertolkt door actrice Tjitske Reidinga (bekend van onder andere ‘Gooische Vrouwen’). Met ‘Petits meurtres entre voisins’, zoals De eetclub in het Frans heet, won de auteur op 2 februari in Parijs de Prix SNCF du Polar, een Franse publieksprijs (vergelijkbaar met de NS publieksprijs in Nederland). “Het winnen van deze prijs was het mooiste moment uit mijn literaire carrière”, zegt Noort hierover.

“Mijn laatste boek is altijd mijn favoriete boek,
omdat het naar mijn mening
altijd net weer even iets beter is dan het vorige.”

Geliefdste schrijver
Saskia Noort is de bekendste en meest geliefde Nederlandse thrillerschrijver blijkt uit onderzoek van de website Crimezone. Veel mensen kiezen één van haar boeken als hun favoriete boek. Over haar eigen lievelingsboek zegt zij het volgende: “Mijn laatste boek is altijd mijn favoriete boek, omdat het naar mijn mening altijd net weer even iets beter is dan het vorige. In dit geval is dat dus De Verbouwing.”

‘Tot mijn tachtigste’
We sluiten het interview af met de vraag of de thrillerauteur nog een doel voor ogen heeft dat zij wil bereiken op het gebied van schrijven. “Mijn enige doel is doorgaan met wat ik doe en met plezier tot mijn tachtigste thrillers schrijven.”

curacao nieuws saskia noort

Saskia Noort

www.versgeperst.com