• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Rode koraalduivelCURAÇAO – Nu de rode koraalduivel zeer waarschijnlijk bij Aruba is gesignaleerd, zal het niet lang meer duren voordat de gevaarlijke vis ook in onze zee zwemt. “Dit gaat geen jaar meer duren”, vertelt Mark Vermeij van onderzoekscentrum Carmabi.

Hoe de vissen in het Caribische gebied terecht zijn gekomen, kent meerdere verhalen. “Het meest waarschijnlijke verhaal is dat een orkaan in de jaren negentig een groot aquarium in Miami heeft verwoest. Daarbij zijn vijf rode koraalduivels in de zee terecht gekomen,” vertelt de wetenschappelijke directeur. “Toen werd niet gedacht dat het een groot probleem zou worden. Die vijf vissen zijn nu echter uitgegroeid tot een ware plaag.”

Aantasting rif
Dat de vis een mens kan verwonden, is nog maar een klein probleem vergeleken met de dreiging die hij vormt voor de onderwaterwereld. “Als een mens gif in zijn lichaam krijgt, is dat zo weer verholpen. Houdt een aansteker bij de wond en het gif lost vanzelf op door de hoge temperatuur. Het ergste is dat de rode koraalduivel heel veel eet. Vooral kleine vissoorten, wel twintig in één uur!,” aldus Vermeij. “En dan ontstaat er een kettingreactie in het rif, waardoor deze wordt aangetast.”

Goede vispopulaties
Carmabi waarschuwt voor de vis met posters bij verschillende duikscholen. Vermeij: “We kunnen er weinig aan doen. Het is dweilen met de kraan open.  Het is nu het belangrijkst dat je je rif gezond houdt. Op Curaçao zijn de vispopulaties goed, dus we kunnen wel wat vissen missen. Maar op de Bahamas zitten ze nu met hun handen in het haar. De vis is daar binnen enkele jaren een enorme plaag geworden en heeft veel vissoorten verdreven. Ze trainen daar nu zelfs haaien die de koraalduivels op kunnen eten.”

Mooie vis

De rode koraalduivel leeft van nature in de zeeën van Oost-Afrika, Indonesië en Japan tot Australië. Waarom vormen ze daar dan geen probleem? “Ze zijn daar opgegroeid tussen de andere vissen. De andere vissen weten dus dat de koraalduivel gevaarlijk is. Hier denken de vissen nog  ‘Hé, dat is een mooie vis’.”

2 reacties op “Duivels op de loer”

  1. Bedankt Gijs. Het is inderdaad Mark Vermeij. Onze excuses.

  2. Verwij??? Of Vermeij???