• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – ‘Een mooie, naakte, jonge neger die fier opkijkt en de ketenen aan zijn polsen van elkaar rukt.’ Dit was de beschrijving die de creatie van Toos Hagenaars kreeg. In 1973 maakte de kunstenares een beeld van de verzetsstrijder Tula. Een naakte Tula welteverstaan.

Hagenaars woonde vijf jaar op ons eiland in verband met het werk van haar man. “Ik vond Curaçao geweldig. Ik heb veel mensen leren kennen en echt een heerlijke tijd gehad.” Tijdens de tijd op Curaçao trok het verhaal van Tula haar aandacht en zo maakte zij een beeld van de jonge verzetsstrijder.

Held
“Het verhaal speelde enorm in die tijd. Het eiland gonsde ervan. Op de televisie, radio en in de krant sprak men over Tula en of hij wel of geen held was. Ik vond hem een held. Hij was een geweldig persoon die op een vredige wijze vocht voor vrijheid. De Nederlandse regering heeft hem niet begrepen en op gruwelijke wijze vermoord.”

Jammer
Het beeld van Tula zorgde voor veel commotie op het eiland. De jonge Tula was namelijk naakt afgebeeld. Hierdoor kreeg het beeld, in plaats van op Curaçao, een warm plekje in Nederland. De kunstenares nam Tula mee terug naar het Groningse Winschoten. “Ik vond het heel erg jammer”, stelt de kunstenares.

Veilige plek
Na jaren in de tuin van Hagenaars te hebben doorgebracht met wat korte bezoekjes aan musea, is het beeld nu verhuisd naar een atelier. “Een recent beeld van mij is verwoest door vandalen. Ik wilde niet dat dit met Tula zou gebeuren. Mensen zijn verliefd op het beeld, op deze manier is het veilig en kan iedereen er nog steeds van genieten.”


 

Foto: Toos Hagenaars

6 reacties op “Naakte Tula verbannen”

 1. Wel,een naakte neger,god de straten hier lopen er vol van ,niet naakt maar ook niet hinderlijk het zijn mensen, david was ook naakt, toch zijn er duizenden afgietsels van gemaakt, leer is wat minder zever te verkopen over kleur en geniet is van het leven.

 2. Ik heb nog nooit een beeld/monument gezien van een naakte witte man.
  Misschien houden die kunstenaars wel van naakte negers?

 3. You white folks just don’t get it… do you ?

 4. Hoi,

  In principe ben ik het met Christine eens. Het woord Neger gebruiken daar wordt al de plank mee mis geslagen.
  Ik denk dat je niet zomaar een beeld kan maken van een krachtige personage zoals Tula.
  Jammer, want het een mooi beeld voor het eiland kunnen zijn.

  Groeten Jane

 5. Ik heb dit artikel gelezen. Als Toos zich beter nog beter in de geschiedenis had verdiept dan was deze zin niet gebruikt. “Een mooie, naakte, jonge neger die fier opkijkt en de ketenen aan zijn polsen van elkaar rukt.’ ” bij de beschrijving van de slaaf Tula. Veel zwarte mensen strijden al jaar en dag om het woord NEGER uit de woordenboeken e.d. te verwijderen, omdat dit een zeer negatieve benaming is voor zwarte mensen. Hiermee wordt teneerste al de plank misgeslagen.

  Ik snap echter ook niet waarom Tula naakt afgebeeld is. Het zal wel kunst zijn en ik zal wel een leek zijn die het niet begrijpt. Ik denk dat als er een beeld gemaakt wordt dat er goed onderzocht moet worden waar de gevoeligheden liggen, om niet de plank mis te slaan.
  Het beeld straalt totaal niet de kracht uit van Tula. Ik zie niets anders dan naakte man, wat helemaal los staat van de hele geschiedenis van Tula.

  Het beeld van Anton de Kom in 2006 heeft ook voor veel ophef gezorgd i.v.m hoe Anton de Kom afgebeeld was. Door een beetje onderzoek had de kunstenaar van het beeld een beetje kunnen weten waar de gevoeligheden liggen en was het beeld misschien anders ontvangen op het eiland.

 6. Geweldig !
  Prachtig!
  Wat goed!
  Toos Hagenaars.

  Wil je meer informatie laat het me weten.
  Toos.