• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  yubiCURAÇAO – Dat bezoekers en kunstenaars met elkaar in gesprek gaan, dat is het belangrijkste tijdens de derde Open Atelier Route. Bezoekers krijgen de kans al hun vragen over de inspiratie achter de tentoongestelde werken aan de makers zelf te stellen en de kunstenaars komen te weten wat in hun werk het publiek aantrekt.

  De route wordt gehouden over twee weekenden. Afgelopen weekend mochten kunstenaars met hun galerijen aan de westkant van de Julianabrug hun werken tonen. Komend weekend zijn de ateliers van de kunstenaars aan de oostkant van het eiland open voor bezoek. De meeste bezoekers kunnen hun enthousiasme niet verbergen. Veel bekende kunstenaars waren er zoals Evelien Sipkes, vader en zoon Zanolino en Yubi Kirindongo.

  Sofie Custers maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

  Lokaal talent
  Lokale kunstenaars hebben zich de afgelopen maanden aangemeld voor de route waarbij ze hun eigen atelier openstellen voor het publiek. Tussen de dertig en veertig kunstenaars tonen hun werk en hopen daarmee Curaçao te inspireren. In 2006 werd de eerste open atelier route op Curaçao georganiseerd de tweede keer vond plaats in 2011.

  Creatieve oplossingen
  Carlos Blaaker is een van de organisatoren van het artistieke evenement en exposeert ook zelf. “Dit weekend is alles prima verlopen, elke kunstenaar heeft het druk gehad en ze hebben hun boodschap in hun kunst kunnen overbrengen. Hopelijk zijn er volgend weekend weer zoveel bezoekers. Ik vind het heel belangrijk dat managers en vooral kinderen ook kunnen zien hoe kunstenaars met andere creatieve oplossingen komen, zoals werken met gerecycled materiaal in plaats van met normale functionele artikelen.”

  Weinige
  Phillipe Zanolino kwam op zijn 26ste naar Curaçao en is een van de weinige kunstenaars op het eiland die van hun werk leven. “Ik denk dat er maar 5 procent van de kunstenaars in de wereld echt volledig van hun kunst kunnen leven. Dit weekend heb ik veel mensen gesproken die interesse hebben. Ze zullen in de toekomst vast iets kopen.”

  Interactie
  Zijn zoon Giovani vindt de interactie belangrijk. “Er waren veel kinderen die hun eerste ontmoeting met kunst hebben gehad. Wat betreft aandacht voor kunst op Curaçao is die er meer in de vorm van muziek zoals tumba en carnaval. Er mag meer aandacht komen voor de visuele kunst.”

  Enthousiast
  Bezoekers Ria en Rina Devid zijn erg enthousiast. “We zijn al vanaf vanmorgen tien uur op pad en zijn bij zes kunstenaars geweest.” Ria heeft verschillende werken van de deelnemende kunstenaars in huis hangen. “De eerstvolgende keer dat het georganiseerd wordt wil ik graag meedoen. Als gewezen handvaardigheidslerares zou ik het creatieve onderwijs op Curaçao graag zien verbeteren.”

  Weinig aandacht
  Celina Lewin vindt dat in het onderwijs weinig aandacht aan kunst wordt besteed. “Ik krijg alleen het vak Culturele Kunstzinnige Vorming en daarin heb ik de richting tekenen gekozen. Ik ben samen met mijn lerares, de vriendin van Carlos Blaaker, naar de route gekomen. Dit telt voor mijn sociale uren die ik van school moet maken.”

  Levendiger
  Yubi Kirindongo is een van de bekendste artiesten op het eiland. Hij vertelt dat hij al 500 mensen over de vloer heeft gehad. “Mensen kunnen bij mij altijd terecht maar normaal vraag ik toegangskosten. Ik denk niet dat er genoeg aandacht word besteed aan kunst op Curaçao, al mijn beste klanten komen van Aruba. Ik zou het graag levendiger zien op Curaçao.”

  1 reactie op “Meer aandacht wekken voor kunst op Curaçao”

  1. Toevallig tegenlijktijd ben ik als meesterschilder geboren op Curaçao en vanaf 1981-19883 heb ik tegen de Groot meesters gevochten dat in 1984 werd ik herkennen als de Groot Meester in Schilderkunst ( Daal Ferfdo , El Pintor , Kabuya ) En nu in Nederland heb ik mij Jeugdwens gerealiseerde .En dat is om mij Schilderijen gratis uitgeven aan de Nederlanders om mij naam ,Technieken en Behandelingen te kennen dat als ik later dood ga dan komt mij naam toch in de Boek van Nederland en ook van Curaçao dat dat ik ben een Meesterschilder. Ervaringen veel mensen zitten gerust te wachten wie kan komen om hem te helpen .In plaats dat als je iets creatieve denk net als deze hoe en wat moet ik doet om de concurrentie te verslaan . In de Kunstwereld is zo dat zonder werkstukken kunt je nooit herkennen worden . Begin je naam eerst maken op je Vaderland en automatische verspreiden je naam wereldwijd .Ik ben zelf een VOORBEELD