muzieknootCURAÇAO – Stichting SPLIKA organiseert op zaterdag 8 november een lezing over de fonografische geschiedenis van Aruba, Bonaire en Curaçao in het Laaktheater in Den Haag. Tijdens de lezing wordt de muziek van Antilliaanse componisten sinds 1925 besproken. De muziek miste destijds de juiste accenten.

Dit omdat hij werd uitgevoerd door niet-Antillianen.

Rage
In 1941 kwam daar echter verandering in. De lokale platenmakerij kwam op gang, wat leidde tot een ware rage. In deze periode werden er honderden grammofoonplaten opgenomen op de eilanden. In de studio’s werd er gewerkt met eenvoudige apparatuur. Eind jaren vijftig werden er beter ingerichte studio’s gebruikt. In de jaren zestig zien we de opkomst van labels als Grabaciones Angel Job, Erma (Rudy Plaate), Esdelca (Estrellas del Caribe) en Virmar (Boy Dap).

Livemuziek
Naast de muziekgeschiedenis worden de oude hits ook live gespeeld door Trio Los Aventureros. De lezing wordt verzorgd door Tim de Wolf, die onderzoek heeft gedaan op dit gebied.

Kaartjes
De kaartjes kosten tien euro per stuk en moeten uiterlijk voor 1 november betaald worden via een overboeking naar stichting SPLIKA. De betaalgegevens zijn: IBAN NL96INGB0008979910, ten name van SPLIKA, onder vermelding van ‘Lezing 8 november’. De toegangskaarten liggen op 8 november vanaf 12.00 uur klaar bij de balie van het Laaktheater aan de Ferrandweg 4T in Den Haag. De lezing begint om 14.30 uur.

www.versgeperst.com