• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

teatro luna blouCURAÇAO – Op het theaterfestival Boeli & Tip worden twee van Curaçao’s grootste schrijvers geëerd. Met  poëzie, toneel, documentaires, lezingen, zang en dans wordt stilgestaan bij het werk Tip Marugg en Boeli van Leeuwen. Organisator Teatro Luna Blou heeft meer details van het programma bekendgemaakt.

Het festival opent op woensdag 10 september met een speciale avond over het werk van Boeli van Leeuwen. Schrijver Eric de Brabander neemt de lezing over het werk van Boeli voor zijn rekening, waarna de documentaire ‘Ik ben niet Ik’ over Boeli van Leeuwen wordt vertoond. Deze documentaire is afkomstig uit het drieluik ‘De indiaan baarde een neger’ van Sherman de Jesus. Hoewel Van Leeuwen vooral bekend is geworden met zijn romans, schreef hij ook poëzie. Roy Colastica sluit de avond af met gedichten van Van Leeuwen.

Schilden van leem
Op donderdag 11 september is de voorstelling ‘Schilden van Leem’ te zien, naar het boek van Van Leeuwen. In de roman beschrijft de auteur de zelfkant van de Curaçaose samenleving door een deels autobiografische bril. Djanklo Devereau begeeft zich na een lange loopbaan in de ambtenarij in de achterbuurten van het eiland als pro-deo advocaat. De politiek doet echter nog een laatste keer een beroep op hem voor een gevaarlijke klus. Jeroen Heuvel en Jelleke Praamsma vertolken de hoofdrollen, de regie is in handen van Milushka Birge. Op 19 september wordt de voorstelling opnieuw opgevoerd.

De-morgen250-375Rake observaties
De Amsterdamse theatergroep Flint speelt op 12 september ‘De Morgen loeit weer aan’, gebaseerd op de literaire klassieker van Tip Marugg. Ook hier is de scheidslijn tussen de levensloop van de schrijver en het boek erg dun. Een als kluizenaar levende hoofdpersoon mijmert over zijn leven met in zijn nabijheid vier bloeddorstige honden en een drankvoorraad waar een slijterij oud en nieuw mee doorkomt. Daarbij doet Marugg, gewapend met zowel zijn woordenschat als met een geladen pistool, rake observaties. Het idee, script en spel zijn van Felix Strategier en hij wordt muzikaal ondersteund door Joeri de Graaf. De voorstelling wordt woensdag 17 september herhaald.

Tip Marugg
Maruggs complete oeuvre staat centraal op donderdag 18 september. Jeroen Heuvel houdt een lezing. Daarna volgt de documentaire ‘Niemand Goedenacht’, wederom afkomstig uit het drieluik van Sherman de Jesus. Zangeres Margareth Craneveldt (Happy Peanuts) zingt de gedichten van Marugg onder muzikale begeleiding van Stanley Betrian (gitaar), Giovanni Maduro (piano). Rafael Oliana en zijn partner verzorgen de bijbehorende tango.

Informatie
Aanvullende informatie vind je op de website van Teatro Luna Blou en op de Facebookpagina van het festival. Tickets zijn verkrijgbaar bij Mensing, Albert Heijn, Van den Tweel, Bruna en Teatro Luna Blou. De voorstellingen kosten 35 gulden per stuk.

www.versgeperst.com