• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Landhuis BloemhofCURAÇAO – In Landhuis Bloemhof is zaterdag de expositie La Boutique del Caribe geopend. De tentoonstelling beslaat zestien panelen die een deel van Punda tonen. De in totaal 200 foto’s zijn gerangschikt naar verschillende thema’s en tonen 100 jaar economische bedrijvigheid.

Toen de eerste cruiseschepen in het begin van de twintigste eeuw de haven van Curaçao aandeden, constateerde de bemanning dat het winkelcentrum Punda internationale producten tegen redelijke prijzen aanbood. De service in de winkels was ‘persoonlijk’ en ‘buitengewoon goed’. Al gauw begonnen de cruiseschepen Curaçao aan toeristen te verkopen als La Boutique del Caribe. Punda was de beste plek in het Caribisch gebied waar je juwelen, horloges, linnen, leer, textiel, parfums, drank, camera’s, electronica of welk ander luxe goed dan ook kon vinden. Dat imago wist Punda meer dan zeventig jaar te behouden.

Archieven
Voor de tentoonstelling is gebruikgemaakt van de archieven van de Mongui Maduro Library, het Nationaal Archief Curaçao en Downtown Management Organization. Verder hebben vanuit Nederland het Caribisch Fotoarchief van de Fraters van Tilburg, het KITLV, het nationaal archief Ga Het Na en het Tropenmuseum bijgedragen met foto’s. Daarnaast hebben verschillende personen in binnen- en buitenland hun privécollecties van Punda ter beschikking gesteld. Ook vind je de drie winnende foto’s van de fotowedstrijd die Punda Then and Now eerder dit jaar organiseerde.

Maquettes
Om het plaatje compleet te maken, zijn er twee diapresentaties te zien met in totaal 100 illustraties. Ook een aantal winkels die op 30 mei 1969 in vlammen opgingen, ontbreken daarbij niet. Verder is er een maquette ingevlogen die al 40 jaar in het buitenland is geweest. Het bestaat uit 58 gebouwen van minimaal tien centimeter hoogte. Elk gebouw beeldt een winkel of een overheidsinstantie uit, zoals die eruit zag in de periode 1950-1970. De maquette beslaat een oppervlakte van twee bij drie meter en is nog in goede staat. Uithangborden, vlaggestokken en details zijn nog goed zichtbaar. Het is de bedoeling om de maquette in zijn geheel te restaureren, waarna het een vaste plek op Curaçao zal krijgen. Naast deze maquette heeft het Maritiem Museum Curaçao haar maquette van het ommuurde Punda uit 1860 in bruikleen gegeven.

www.versgeperst.com