• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

De Antillen in de Tweede Wereldoorlog Jos Rozenburg 2014CURAÇAO – Volgens onderzoeker Jos Rozenburg zijn 37 Antilliaanse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog over het hoofd gezien. Tot nu toe stond het officiële dodental van omgekomen of gesneuvelde Antillianen tijdens WO2 op 129. Dat schrijft de onderzoeker in zijn boek ‘De Antillen in de Tweede Wereldoorlog’.

In het boek beschrijft Rozenburg acht jaar onderzoek naar de Caribisch-Nederlandse oorlogsslachtoffers. Van veel Antilliaanse slachtoffers was heel weinig bekend en omdat veel oorlogsarchieven tientallen jaren gesloten bleven, bleef dat ook zo. Van 37 overledenen was überhaupt niet bekend dat zij tot de gevallenen behoorden. De onderzoeker wilde de slachtoffers een gezicht geven.

Raffinaderijen
In het boek beschrijft Rozenburg de verhalen over onder meer de aanvallen van Duitse onderzeeboten op de olieraffinaderijen van Aruba en Curaçao. Deze raffinaderijen waren voor de geallieerden van groot strategisch belang. Rozenburg schat dat als de raffinaderijen in Duitse handen waren gevallen de oorlog mogelijk twee jaar langer had geduurd. Rozenburg vertelt ook het verhaal van de Nederlandse gouverneur Wouters op Curaçao (1940 en 1941) die gevluchte Europese joden weigerden. De auteur gaat uiteraard ook in op de persoonlijke offers die de Antillianen in deze periode brachten.

Informatie
Het boek is vanaf maandag verkrijgbaar in Nederlandse boekhandels. Vanaf 20 mei is het boek te koop op de ABC-eilanden. Meer informatie is te vinden op de website.

Marnix Arendshorst, Cynthia Ortega-Martijn (OCAN) en auteur Jos Rozenburg

8 reacties op “37 Antilliaanse oorlogsslachtoffers ‘ontdekt’”

 1. Wimpie, de Bijlmerflat stond niet op zee maar op het vaste land.

 2. Wij hadden ook familieleden verloren op zee.

 3. De ramp kostte 43 mensen het leven, onder wie de driekoppige bemanning en de enige passagier van het vliegtuig. Naast de 43 geregistreerde doden waren er mogelijk ook slachtoffers onder illegale flatbewoners te betreuren, maar hun exacte aantal heeft men nooit kunnen achterhalen. (volgens betrouwbare bronnen).

 4. @S.T Grevelingen, ……………….. druk, spoel.
  Wat mij wel verbaast is dat niemand deze personen heeft gemist. Als vermist heeft laten verklaren. Ik realiseer me wal dat andere tijden zijn geweest.
  Gelukkig hebben ze een naam en gezicht gekregen.

 5. @grevelingen. Onzin, of alle kleurlingen corrupt zijn en witte mensen niet
  @antonio. Rake opmerkingen

  Het artikel ging trouwens over slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, die zonder de raffinaderijen op Aruba ( 2, Eagle en Lago) en Curacao, langer had geduurd.
  Hulde aan Rozenburg

 6. Het commentaar van S. T. Grevelingen is op zoveel manieren geweldig. De ouders die beide kinderen kwijtraakten in de Bijlmer en de slachtoffers van nazi Duitsland moeten dan maar een uitkering aanvragen. S. T. Grevelingen moet wel een persoon met veel respect en naastenliefde zijn. Hij haalt in ieder geval iets heel anders uit dit artikel dan ik. Ik hoop dat eventuele nabestaanden troost vinden en ben blij dat de overledenen vanaf nu erkend worden.

 7. @S.T. Grevelingen schreef op 02-05-2014 om 16:10;

  …’echter toen men overging tot uitbetaling van schade uitkeringen, bleken er opeens 400 slachtoffers te zijn.’

  Tja, leg eens iets duidelijker uit wat je bedoelt. Want waar jij op doelt kan nooit op de Antilliaanse slachtoffers van de vliegramp slaan. Onder de doden waren vooral Surinamers, Afrikanen en Antillianen. Antillianen verbleven niet illegaal in Nederland. Hoe diep kun je nog zinken? vraag ik me af..Zelfs uit zo’n trieste gebeurtenis weet jij nog iets hatelijks te peuteren?! Bah.
  Overigens stonden de 13 Antilliaanse slachtoffers allemaal ingeschreven. De schade uitkering instanties wisten precies wie en wat. Inderdaad werd geprobeerd van de schaderegeling misbruik te maken. Maar niet door de Antillianen. Waar je het cijfer van 400 hebt opgedoken is me dan ook een compleet raadsel, tenzij je de 239 huishoudens bedoelt die vanwege de bijlmer-vliegramp op een of andere wijze (in)materiële schade hebben geleden.. Misschien moet je ‘t bij de Afrikaanse en Surinaamse slachtoffers zoeken, in die groepen zaten er wel illegalen.
  Maar al met al vind ik jouw reactie/opmerking een behoorlijk laag bij de grondse!

 8. Dat doet me denken aan de Bijlmer ramp. Daar vielen zo’n 40 slachtoffers, echter toen er schadeuitkeringen werden gedaan bleken er ineens 400 slachtoffers te zijn.