• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

filmavondCURAÇAO – Vanaf het begin van de 20ste eeuw vestigden verdreven Oost-Europese joden zich op Curaçao. Filmmaker Sherman de Jesus wil het aangrijpende verhaal van de asjkenazische joden verfilmen. Via crowdfunding moet De Jesus aan het benodigde bedrag komen.

Ongeveer driekwart van het totaal benodigde bedrag, 14.000 euro, is inmiddels binnen. ‘Een Sjtetl in de Cariben’ staat nu op de crowdfundingwebsite Cinecrowd. Steunen kan vanaf 5 euro. Bij een donatie van 150 euro krijg je het boek ‘Een Sjtetl in de Tropen’ van Jeannette van Ditzhuijzen.

Familiegeschiedenis
In de film gaat Sherman met zijn jeugdvrienden Mark en Tsale op zoek naar hun familiegeschiedenis. Aan het begin van de vorige eeuw zijn hun vaders Oost-Europa ontvlucht op zoek naar veiligheid en een betere toekomst voor hun kinderen. Voor de vluchtelingen werden de grenzen vaak gesloten. Soms waren ze niet welkom omdat ze joods waren. Uitgerekend op Curaçao kregen ze wel de kans om zich te vestigen.

Op leeftijd
Het verhaal moet verteld worden nu het nog kan, vindt De Jesus. De tijd dringt omdat veel familieleden en andere ooggetuigen op leeftijd zijn. De film is een universeel verhaal over migratie en een eerbetoon aan Curaçao. Een kleine eiland dat een groot hart blijkt te hebben.

Actueel
Het is behalve een universeel verhaal ook een verhaal dat zich nog elke dag afspeelt. Nog steeds steken grote groepen vluchtelingen de grenzen van hun door oorlog verscheurde land over. Op zoek naar een plek waar ze zich veilig voelen.

www.versgeperst.com