thumb literatuurCURAÇAO – De Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez is vandaag overleden. Dat hebben bronnen rondom zijn familie vandaag gezegd. Hij is 87 jaar geworden. Hij schreef al langer niet meer, naar verluidt vanwege problemen met zijn geheugen.

García Márquez werd deze maand in het ziekenhuis opgenomen met een long- en urinebuisinfectie. Vorige week werd hij ontslagen, maar zijn gezondheid bleef zorgelijk.

Magisch realisme
García Márquez wordt als een van de grootste Spaanstalige schrijvers ooit beschouwd. Hij werd bekend met verhalen die alledaagse gebeurtenissen en magische verschijnselen met elkaar combineren. Naar eigen zeggen waren de verhalen van zijn grootmoeder daarbij doorslaggevend. Zij was een van de inspiratiebronnen voor zijn bekendste werk ‘Honderd jaar eenzaamheid’. De Colombiaan won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1982.

Thematiek
Zelf noemde García Márquez meermaals ‘De kolonel krijgt nooit post’ zijn meest geslaagde roman. Een oude kolonel lijdt onder het almaar wachten op de uitkering van zijn pensioen en concentreert zich ondertussen op zijn vechthaan. Het was een typerend boek voor hem, in wiens oeuvre de dood, vergankelijkheid, de Colombiaanse burgeroorlog en isolement terugkerende thema’s waren.

www.versgeperst.com