• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

cura doetCURAÇAO – Fundashon Pro Bista, de organisatie voor blinden en slechtzienden, is één van de instellingen die steun krijgt door het initiatief ‘Cura Doet’. “Door hun hulp kunnen wij mensen in een rolstoel ook naar het strand brengen”, vertelt Jumarie Chap van Pro Bista.

Caribisch Netwerk maakte hier verslag van.

Bila
Bigala ‘Bila’ Cecilia kan bijna niet meer lopen. Ook is ze zeer slechtziend, eigenlijk bijna blind. Zij woont zelfstandig, maar komt zelden de deur uit. “Mijn familie heeft geen tijd.” Door Cura Doet kan ook zij een bezoek brengen aan het strand.

Vrijwilligers
Normaal gesproken probeert de organisatie regelmatig enkele blinden naar het strand te krijgen zodat ze kunnen zwemmen. Dit zijn, door een gebrek aan vrijwilligers, eigenlijk altijd de blinden die goed ter been zijn. Maar vandaag is de groep zwemmers veel groter. Tweeëndertig blinden en slechtzienden worden vanaf Pro Bista per bus naar het strand bij Jan Thiel gebracht. Eten en drinken worden ingeladen terwijl er vrolijk wordt gezongen in de bus.

Domino
In een stoet, met de hand op elkaars schouder, lopen de blinden achter de slechtzienden aan het strand op. De vrijwilligers slepen stoelen, tafels en vooral veel drinken en eten mee. In de schaduw van een paar bomen vindt het gezelschap een aangename plek om de dag door te brengen. Vier mannen beginnen ijverig aan een potje domino, uiteraard met braille op de stenen. Een enkeling is direct het water ingelopen en dobbert in het ondiepe water.

Strandrolstoel
Bila Cecilia drinkt eerst haar koffie. Eigenlijk durft ze niet zo goed het water in. “Het is ruim een jaar geleden dat ik heb gezwommen. Ik heb veel last van mijn been. Het is lastig, want ik heb een luier om. Ik wacht af.” Zodra de groep één voor één het water ingaat, wil Bila ook. Met een speciale strandrolstoel wordt zij het water ingebracht.

Dobberen
Ze is wat angstig. “Het water komt in je gezicht, het is niet zo’n lekker gevoel. Maar vrijwilligster Helen houdt me goed vast, ik voel me op mijn gemak. En ik houd van water.” Ruim een half uur blijft ze dobberen in het water. Haar strakke gezicht die ze had toen ze het water inging, is nu ontspannen. Eenmaal terug aan land zit ze tevreden met een zonneklep op. Achter haar wordt er gezongen door een groepje blinden die begeleid worden op gitaar.

Blijdschap
Chap van Pro Bista zingt mee met haar mensen, ze is blij. “We hebben geen strak schema vandaag, we willen een gezellige dag hebben. Vooral degenen die slecht ter been zijn en al jaren niet in het water zijn geweest, krijgen de kans om te zwemmen. De rest kan ook genieten: zwemmen, zingen, domino spelen. Gezellig samen zijn, in een andere sfeer, op een plek waar velen al lang niet meer zijn geweest.”

1 reactie op “Na lange tijd weer de zee in dankzij Cura Doet”

  1. Prachtig, Pro Bista zijn “ere”-YdK!